torsdag 11. juni 2015

Endelig fart på rhododendron

For fem år siden gikk jeg til innkjøp av 4 rhododendron, to lave (ca 60 cm) og to som ifølge påskriften skal bli omlag 2,5 m. Inntil nå har de sett litt stusselige ut, og i fjor var jeg redd for at de to lave, som jeg allerede har flyttet en gang, skulle ha gitt opp. De mistet mange blader, og hang med skuldrene, så og si.


Nå ser de imidlertid ut til å trives godt. Begge har blomstret aldeles overdådig, noe som sikkert skyldes den gode sommeren i fjor (og den milde vinteren). Dessuten er de i ferd med å fylle ut den tilmålte flekken de står på.

De to som skal bli kjempehøye ble valgt for å fylle ut et nordvendt område som skrår ned fra stue-terassen. De har blomstret litt annet hvert år, og hagedesigneren som var her i fjor mente de burde flyttes. Det rådet hørte jeg ikke på og i år begynner de endelig å se ut slik jeg forestilte meg rhododendron skulle bli. De har selvsagt mye å gå på før de når 2,5 m, men de er på god vei. Og nå som de har overlevd 5 år håper jeg den største dødsfaren er over.


Siden jeg var litt misfornøyd med fargene på de to første (som har en tendens til å bli ganske blasse mot slutten av blomstringen) kjøpte jeg for tre år siden en ny rhododendron med en herlig rødfarge. Den har stått litt ugunstig plassert, selv om det var rett mot sør, og den var i ferd med å gi tapt mot ugress da jeg flyttet den i fjor høst i forbindelse med steinleggingsprosjektet.


Den ser fortsatt ganske tufs ut, men den bærer ganske mange blomster likevel, så jeg håper det nye bedet med bare surjordsplanter til naboer, skal få den til å føle seg bedre. Jeg har nettopp fylt på med mer rhododendronjord og gjødslet (rhododendrongjødsel selvsagt), så nå håper jeg stakkaren koser seg skikkelig gjennom sommeren.

Nå som jeg har begynt å få sansen for rhododendron igjen har jeg like godt kjøpt inn to nye planter. De er dyprøde og skal også kunne bli over 2 m høye. Jeg ønsker dem lykke til med veksten.


1 kommentar:

  1. De i den nordvendte skråningen ser ut til å trives bra, og de to på det første bildet blomstrer flott.
    Lykke til med nykommeren :-)

    SvarSlett