onsdag 3. juni 2015

Hvor ble de av?

Nå som været er litt ustadig, for å si det pent, har jeg hatt tid til å bla gjennom bildene fra mine fem hageår i Tønsberg. Dermed dukker det opp bilder av planter jeg ikke lenger finner spor av i hagen. Ja, jeg hadde til og med glemt at jeg hadde dem. Hvor ble de av? Eller mer spesifikt, hvorfor klarte de seg ikke hos meg?


Jeg har alltid likt klematis og dette var noe av de første jeg kjøpte da vi flyttet hit. Jeg vil ikke si at de har vist tegn til å trives godt, for jeg måtte klippe bort mange visne greiner hvert år. Den rosa klematisen på bildet erstattet den som døde den første vinteren. I fjor ga imidlertid begge klematisene tapt for vinterkulden. Antagelig ble det for tørt under takutstikket.De første somrene hadde jeg stor suksess med liljer og jeg vurderte å kjøpe enda flere knoller ettersom de er så vakre når de blomstrer. Jeg har fortsatt noen liljer, men de siste to årene er de blitt kraftig angrepet av noe som stort sett spiser både blader og blomst, og i tillegg legger egg i store svarte klumper. Jeg ser at angrepet er begynt i år også og lurer på om det er noe jeg kan gjøre, eller om jeg skal gi opp liljer?


Av staudene forsvant kryptimian den første vinteren. Kattemynten ble sterkt redusert hver vinter og var helt borte i fjor. Den er likevel ikke dypt savnet. Den røde planten jeg ikke husker navnet på tror jeg ble borte forrige vinter, og det samme gjelder den blå valmuesøsteren, som jeg hadde glemt at jeg hadde inntil jeg så dette bildet.


Ellers har jo en og annen rose bukket under nå og da, men den lave røde buskrosen på bildet er ikke død. Det blir bare mindre og mindre av den. Enten liker den ikke stedet sen står på eller så er det noe annet. I fjor falt bladene av og buskene stod med nakne greiner og røde blomster. Tror jeg skal flytte dem i år, for de er ikke mye til pryd der de nå står. Tror forresten brunsneglene liker bladene godt.

Det er i grunnen interessant med bilder fra hagen. Det er moro å se hvor mye hagen har endret seg på få år, samtidig som enkelte planter har vokst og spredt seg med stor iver. Tror jeg må dokumentere bedre med kameraet i år.

3 kommentarer:

 1. Ja, det er utrolig hvor lett vi glemmer hva som har forsvunnet i hagen. Jeg har ikke tall på alle clematis plantene jeg har mistet. Ikke så rart kanskje, for min hage er tørr og sandete med lite regn, så selv om jeg plasserer dem i frisk kompostjord, så hjelper det ikke i lengden. Året etter er de døde.
  Jeg lurer på om du ikke mister liljene dine fordi du kan ha liljebiller i hagen? De er usedvanlig glupske. Både voksne individer og avkommet. De voksne billene er signalrøde på farge og du finner dem ofte under bladene på liljene. Vær oppmerksom på at de pleier å slippe seg ned på bakken med undersiden (som er svart) opp slik at de skal bli vanskelige å finne.
  Jeg bor nær en elv og er mye plaget med sork/vånd. Rosene kan noen ganger bli som du beskriver- altså at bladene visner helt uforklarlig. Ved nærmere ettersyn oppdager jeg at røttene er hardt skadet nedenfra. Vånd graver underjordiske ganger bort til roser og andre lekkerbiskener hvor de spiser opp røttene nedenfra. Har du sjekket om det kan være samme problem du har?

  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 2. Tusen takk for tipsene. Du har nok rett med hensyn til liljebiller, for jeg har sett et par røde biller. Jeg skal grave opp de nevnte rosene of se hvordan røttene ser ut. Det er så kjedelig med alt som tærer på plantene, men alle skal vel leve.

  SvarSlett
 3. Hei,
  ja sånn har jeg det også. Planter ting som jeg har glemt ut neste år og så kommer jeg på dem når jeg ser bildene. Heldigvis er det også sånn noen gang at det plutselig er ting i bedet som jeg hadde glemt ut at jeg plantet. Hvis det ikke er jordrotter som har tatt roserøttene dine kan du prøve gi dem en god slump med kukompost, det reddet mine roser.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett