søndag 10. april 2016

Krokustid

I dag tittet sola endelig fram for alvor og temperaturen var helt ypperlig til å starte "vårrengjøring" i hagen. De første krokusene begynte å blomstre for omtrent to uker siden, og det har vært litt trist å se dem stå der for seg selv, siden jeg syntes det var for vått og surt til å være ute.


Men i dag skinner sola og jeg har vært ute og renset vekk noe av fjorårets planterester. Det er alltid litt spennende å se hvordan vinteren har fart med vekstene. Mange av plantene viser heldigvis tegn til å være i ferd med å våkne av vinterdvalen, men jeg ser også en del som, selv om de ikke er helt borte, har fått seg en knekk.


Det er selvsagt tidlig å gjøre opp status ennå, men jeg er spent på rosenbuskene. Det ser ut som enkelte har frosset kraftig tilbake. Det samme gjelder lavendelen. Men, jeg får smøre meg med tålmodighet og gi dem en sjanse å vise hva de har å by på før jeg avsier dommen.


I mellomtiden gleder jeg meg over krokusene. De er sikre gjengangere, år etter år. Krokusene som danner en sirkel rundt surjordsbedet med blåbær, hortensia og rododendron  er egentlig bare løk som ble til overs da jeg spadde opp en liten del av bedet ved oppkjørselen.


Det virker som de har formert seg på bare de to årene de har stått her. Krokusene i oppkjørselen må nok spas opp i år. De ligger nesten skjult under buskmuren. Kanskje setter jeg flere av dem i dette bedet, slik at det blir et helt teppe i stedet for bare en sirkel. 


I fjor kjøpte jeg også en del nye krokus. De er satt ned hist og her i bedene, og noen har fått plass under frukttrærne. Da kan de klippes ned sammen med gresset når de er avblomstret. Jeg merket meg at humla er på plass og koste seg med å fly fra krokus til krokus. I år har jeg planer om å lage insekthotell, slik at humla kan få enda bedre vilkår i hagen.


6 kommentarer:

 1. Så nydelig med alle krokusene som rammer inn bedene :-)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Jeg er ganske fornøyd selv også, men mye vil ha mer heter det.

   Slett
 2. Så flott å så mange krokus, ja det er ett av vårens høydepunkt å en vil jo helst være ute å nyte de.
  Her har det også vært en strålende vårdag etter en kald å vår periode.

  God ny uke til deg Rita.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like så, Marit. Dette er en deilig tid. Hele våren og sommeren er foran oss.

   Slett
 3. Du verden, så flotte krokus. Her var det skikkelig vår.
  Tusen takk for koselige ord på bloggen min. Nå følger jeg deg, så da finner jeg deg igjen en annen gang.
  Ønsker deg en fin ny uke.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 4. Så flott krokusblomstring! Her har vi hatt flott vær etpar dager, og det gjør godt for vårblomstene! Ha en fin ny uke!

  SvarSlett