søndag 24. april 2016

Venter på varmen

Det er ikke bare jeg som synes våren i år har vært usedvanlig kald og sur. Det virker som blomstene liksom venter på at solen skal begynne å varme, slik at de kan åpne seg og strekke seg mot solen. Ja, selv de som har sprunget ut, nøler liksom med å åpne seg helt fordi temperaturen såvidt er over frysepunktet.


Både hvit og blå scilla er i blomst, og nå som det er så kjølig er det bare de og påskeliljene som synes.


Jeg ser at dette er planter jeg godt kan kjøpe mer av og plante innimellom staudene som tross alt vokser mye langsommere.


Anemoner har jeg hatt i noen år og de kommer opp år etter år, så i fjor satte jeg ned flere. Når de blomstrer danner de et vakkert blått teppe, men akkurat nå vegrer de seg mot kulden og vises ikke så godt som de kunne gjort.


Farmors aurikler har fått hard medfart fordi de ble liggende under noen busker som nærmest har dekket plantene helt på somrene. Jeg har mistet mange og må helt klart ta bedre vare på de jeg har igjen. De klarer seg egentlig godt bare de får stå fremme i lyset også etter blomstringen. Nå venter knoppene på varmere dager.


I fjor høst kjøpte jeg noen Bergblom på høstsalget. Jeg har noen områder der jeg trenger god bunndekke, og tanken er at de store bladene skal holde ugresset unna. Nå står alle plantene i knopp og jeg tenker jeg bør kjøpe enda flere om de virkelig skal klare å dekke det området jeg ønsker.


Påskeliljene under trodde jeg var resultater av alle løkene med Narcissus Triandus Thalia, som jeg plantet i fjor. At jeg var usikker skyldes at på bildene skulle alle blomstene være hvite. Men så kom jeg på at dette kan være resultatet av alle de små påskeliljene jeg hadde i krukker utenfor inngangen i fjor. Jeg er sjelden helt sikker på hvor jeg plantet hva, så nå tror jeg de hvite stod under de nye rododendron-buskene og rakk å avblomstre før jeg fikk tatt bilder av dem. Mulig jeg må vente helt til neste år for å vite sikkert ;-)


Nedenfor er et bilde av det vi i Nord-Norge kaller kalvegress. Når jeg googler "kalvegress" får jeg imidlertid ikke frem noe som helst, så jeg må forsøke finne ut hva planten egentlig heter. Som de observante kan se har akkurat dette partiet i hagen fått et innslag av skvallerkål. Ser ikke ut til at de kan bekjempes med luking, så det er mulig jeg må spa opp alle plantene i området før ugresset sprer seg videre.


Det ser ut til å bli blomster på syrinene i år også. Jeg gleder meg.


Tulipanene er i god gjenge. Nå mangler bare litt varme, så tenker jeg de åpner seg. Denne gruppa her ble omplantet for to år siden, og det er gøy å se at det faktisk fortsetter å komme mange blomster på dem.Pionene ser ut til å ha klart seg bra. Jeg er imidlertid litt spent på om blomstene klarer å åpne seg på akkurat denne her. De to siste årene har knoppene visnet like før de skulle blomstre. Skikkelig kjedelig når veksten er helt fin frem til rett før blomstene skal åpne seg. Jeg vet ikke helt hva det kan skyldes, siden alle de andre pionene, som tross alt står like ved, klarer seg fint.


Dette var en liten statusrapport fra hagen.  Nå håper jeg bare på mer sol og ikke minst varmere dager.

14 kommentarer:

 1. Hei! Jeg tror ikke du er alene om å vente på varmen nei. Det er denne kalde trekken fra nordvest som ødelegger mest. Kjenner meg veldig igjen i at narcisser dukker opp på steder jeg ikke kan huske at jeg har satt de :) Men det er hyggelig å overraske seg selv om våren da =D Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like så. Vi må bare smøre oss med litt tålmodighet. Sommeren kommer nok etter hvert.

   Slett
 2. Mye lekkert! Spesielt likte jeg kalvegresset, har aldri sett noe slikt før! Det ser nesten ut som artisjokk....

  SvarSlett
 3. Åå, veldig spennende å se alt det fine som har kommet i hagen din :-)
  Virker som det er kaldt i hele landet, nå håper jeg at vi snart får ordentlig vår.
  Dette kalvegresset, det kan ikke være en slags rosenrot av noe slag? Førøvrig bare et vilt tips altså...
  Ha en fin ule :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det er nettopp rosenrot det er. Visste jeg hadde hørt navnet før, men klarte bare huske det nordnorske kallenavnet. Planten skal visstnok være en legemiddelplante som kan brukes til mye rart, så som økt energi og sexlyst, uten at jeg har forsøkt noe av det ;-)

   Slett
 4. Hei!
  Selv om det er kaldt, ser det veldig vår ut på bildene dine. Har noen planter med rosenrot. Synes de er veldig vakre før de legger seg ned. De blir visst kalt for Nordens ginseng. Det er ganske lett å dele. God kveld! Anne

  SvarSlett
 5. Seint går det visst over hele landet, men det ser nesten ut som om det er kommet lenger hos deg enn her sør for Bergen. De er hardføre disse plantene, og klarer seg utmerket. Vi har mye å se fram til når varmen kommer :-). Kanskje kommende uke? Kos deg med våren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja våren lar vente på seg i år, så vi får bare håpe at vi har varmen til gode.

   Slett
 6. Anemoner vil ikke hos meg. Så fine dine er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart. Jeg trodde de var veldig lettdyrket. Jeg har imidlertid lært at de liker surjord.

   Slett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 8. Hei Rita, og tusen takk for kommentaren din hos meg i går. Så mye fin blomstring du kan vise til allerede, noe vi her nord ikke vil se på lenge ennå. Men vi vet hvor vi bor; du vet hvordan det er her - så artig at du er fra Oksfjordhamn :-). Jeg er egentlig fra Vardø, men har bodd her i Nordreisa i mange år nu - fra og tilbake igjen.

  Været her er nydelig, sol fra skyfri himmel dag ut og dag inn, men så bitende kaldt i lufta. Nattefrost og bare noen grader over null på dagen gjør at snøen bare veeeeeldig sakte smelter. Men det er meldt en del varmere fra i morgen av, så vi håper inderlig det hjelper på.

  Artig å oppdage bloggen din. Fine bilder og velformulerte tekster får meg til å ville komme tilbake.

  Ha en fin ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelige kommentarer, Janna. Veldig hyggelig om du vil følge bloggen min. Som deg skriver jeg mest for å ha en dagbok over hva jeg har gjort i hagen.

   Så morsomt at du er fra Vardø. Kanskje du kjenner mannen min, han er nemlig også oppvokst i Vardø. Han heter Frank Jomisko og blir 52 år i august.

   Slett
 9. Så mye fint som viser seg fram i hagen din. Det er like stas hver vår å hilse på overleverne og de tidlige blomstene. Ha en super uke-

  SvarSlett