onsdag 22. juni 2016

Opp og nedturer for "amatørbonden"

Det har vært utilsiktet stille fra meg denne måneden. Det skyldes et uventet datacrash som førte til at min kjære Mac måtte besøke "datadoktor’n." Uheldigvis skjedde det da jeg skulle gjøre klar bildene til et innlegg om hvordan det gikk med grønnsakdyrkingen. Jeg hadde vært en runde og tatt bilder av plantene, men før jeg fikk publisert dem ga maskinen opp. Dermed måtte bildene ligge. Nå har det gått to uker og mye har skjedd i hagen. I dag har jeg gått en runde og tatt nye bilder, så her er litt om hva som har skjedd i løpet av to sommeruker i juni.
Bildet viser kjøkkenhagen den 9. juni. 

Under fiberduken har jeg satt ned sjalottløk og sådd mainepe og gulrøtter. Mainepen ser ut til å vokse godt, men gulrøttene har spirt dårlig. Vet ikke om frøene var blitt ødelagt (posen var blitt fuktskadet) eller om jeg har sådd for dypt. Ellers har jeg sådd/plantet fennikel, purreløk, sellerirot og grønnkål. Jeg har fått litt lite plass til grønnsaker etter at jeg tok den ene plantekassen til jordbær og urter.
9. juni

Det brune som dekker jorda er avklipp fra tujahekken. Jeg leste et sted at det kunne brukes i grønnsakbedene for å holde på fuktigheten i jorda. Ikke vet jeg om det virker, men det har i alle fall bidratt til å holde ugresset unna. De neste to bildene er tatt i dag. Her kan man kan tydelig se at plantene har vokst mye på fjorten dager.

Dette bildet er samme område som ovenfor den 22. juni.

22.juni

Selv om alle plantene har vokst godt, skiller fennikelplantene seg ut. De begynner å bli ganske store. Jeg har sådd fennikel en gang før, men da rakk de siste plantene å sette blomst før jeg fikk spist dem. Dermed ble de for senete til at de var særlig gode å spise. Det er i grunnen litt vanskelig å vite nøyaktig når det er best å høste diverse grønnsaker, så jeg tar gjerne imot tips. Bildene under viser fennikelplantene med to ukers mellomrom.

Sellerirot har jeg også dyrket før, men de har dessverre ikke blitt  særlig store. Jeg har derfor forsøkt å gjødsle litt mer i år og håper på å få noen fine knoller når høsten kommer.

Verre er det gått med grønnkålen. For to uker siden så plantene riktig fine ut, men det var før kålsommerfuglene hadde lagt sin elsk på dem. Det er dessverre ikke bare for mennesker at grønnkål er  "supermat." Jeg begynner å innse at skal jeg dyrke noe som helst i kålfamilien må jeg dekke det med fiberduk.
Slik så grønnkålen ut for to uker siden.

Og slik ser mange av plantene ut i dag.

Synderen er disse fete kållarvene.

Her er de jeg plukket i går (og skylte ned i do må jeg tilstå), men jeg fant også flere i dag. Usj! vet ikke hvor mye grønnkål jeg har igjen når angrepet er slått tilbake.

Da går det mye bedre med agurkene. Etter en noe tøff start har jeg 3 selvsådde planter igjen og 2 planter som jeg kjøpte da jeg trodde alle plantene mine ville dø. Etter at jeg flyttet dem fra drivhuset der tomatene står, ser de ut til å trives godt. Faktisk så godt at de nærmest har tredoblet i størrelse siden jeg tok bildet under for 14 dager siden.


Bildet av denne agurken ble tatt for to uker siden. I dag bar den ferdigvokst og er nå både høstet og fortært. Men om alt fortsetter å gå bra trenger jeg neppe kjøpe flere agurker før en gang ut på høsten.

Slik ser agurkplantene ut akkurat nå. Jeg har festet hyssing i taket og håper de skal klare å klatre oppover uten altfor mye bistand fra meg.


Det ser også ut til å bli en bra jordbæravling i år. Plantene har i alle fall blomstret rikelig, og står nå fulle av kart. De to første bildene viser utviklingen for to uker siden.


Her kan man se at bærene har begynt å modne nå.

I dag plukket jeg faktisk tre modne bær. De smakte aldeles nydelig. Jeg gleder meg til det blir flere, og krysser fingrene for at ikke sneglene eller fuglene også oppdager delikatessen.


Det ser også ut til å kunne bli en del blåbær, bringebær og solbær i år. Solbærbuskene ble riktignok angrepet av lus, men et par runder med blandingen av olje, grønnsåpe og salmiakk klarte heldigvis å drive udyrene bort. Nå kan jeg forhåpentligvis bare vente på at de skal vokse og modnes.



Dette var en liten statusrapport om mitt forsøk på å dyrke mat. Noe lykkes jeg med og noe går det mindre bra med. Uansett er det morsomt å forsøke seg på litt av hvert, og det er riktig kjekt å kunne  hente inn det man skal spise rett fra egen hage. Jeg kommer ikke til å gi opp ennå, til tross for angrep fra lus og kållarver og andre kryp.

I mangel av bilde av solbærene legger jeg ut enda et bilde av blåbærene, som jeg gleder meg å spise. Jeg er faktisk blitt ganske god til å lage båbærsmoothies, men det får jeg si mer om i et annet innlegg.

6 kommentarer:

  1. Så flott kjøkkenhage du har! Imponerende rett og slett :)
    Det er gøy å hente mat rett fra sin egen hage. Ekle kål larver, ja. Det er baksiden av medaljen, for en får ikke ha alt i fred ;)

    Ha en fin St. Hans!

    SvarSlett
  2. Flott kjøkkenhage, ser ut til å være mest oppturer. Jeg har også sådd fennikel, men de er ikke kommet like langt som dine. Hadde i fjor også, utrolig god grønnsak.
    Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, fennikel var ikke en grønnsak som jeg la min elsk på første gang jeg smakte det, men nå synes jeg det er nydelig og bruker det mye i grønnsakblandinger, enten på grillen eller bare litt smørdampet.

      Slett
  3. Flott kjøkkenhage.Å dyrke kål kan være ei utfordring, men det er jo moro å dyrke grønnsaker når man bare får kontroll på skadedyrene. Jeg legger på fiberduken med en gang jeg har plantet ut kålplantene og den ligger på til jeg høster. Kålmøllen klarer som regel å finne en mulighet til å komme under duken, men i begrenset antall. Sjekker kålåkeren på dager med mye vind og regn for da er kålmøllen ikke på vingene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, det høres ut som gode råd. Jeg skal vurdere om jeg gidder å dyrke kål i det hele tatt. Men, det er jo god mat, og da må jeg nok gjøre som du sier, dekke med fiberduk hele sesongen.

      Slett