mandag 22. juni 2015

Nå kommer rosene

Jeg har noen roser. Ikke sånn at jeg har noen rosehage akkurat, men litt om litt blitt er det blitt noen buskroser og klaseroser i hagen. To av rosene fant jeg på tomta, en har jeg hentet i bestemors hage, og resten har jeg kjøpt selv. De som har stått på tomta vokser nesten som ugress, og selv om jeg beskjærer dem kraftig, setter de nye skudd og blir enorme bare i løpet av en sommer.


Dette gjelder blant annet denne busken, som jeg tror er en hurdalsrose. Det er i alle fall et eller annet fra "bestemors" tid, tror jeg, for jeg så samme typen roser i en hage på Nøtterøy da vi syklet forbi på lørdag. 


Det virker nesten som alt jeg har funnet på tomten fra tidligere ligger klint opp i et av hjørnene, nesten inne i naboens hage. Denne stod opprinnelig bak drivhuset. Vel, egentlig står moderbusken der fortsatt, men for tre år siden grov jeg frem et par greiner som var på veg over til naboen og satte de ned i jorda like ved kjøkkenhagen. Busken er nå like stor som den opprinnelige.


Akkurat nå står begge fulle av blomster og blomsterknopper. De blomstrer riktignok bare en gang og når blomstringen er over er det slutt. Men akkurat nå er de virkelig vakre med sitt vell av rosa av blomster.


Dessuten er disse først ute med blomstringen. Det er riktignok kommet blomster på noen av de andre buskrosene, men de ser ikke like overveldende ut. Jeg har også i år blitt plaget av utøy og har spayet rosene med både grønnsåpevann og lusemiddel. Desverre ser det ikke ut som kampen mot de små fiendene er vunnet ennå, men disse to rosenbuskene har ikke vært plaget så langt i år. Jeg hørte at det hjelper å gjødsle med grønnsåpevann, så i morgen skal jeg gå i gang med det også. 


Jeg var dessuten ikke like heldig med bildene av de andre rosene og mørket kom før jeg fikk gått ut en ny runde. Dermed får disse vakre og hårdføre rosene råde grunnen i dag. Det er uansett kjekt med planter som klarer seg godt fra år til år, for det er så kjedelig med alt som til stadighet må beskjæres helt tilbake.


3 kommentarer:

 1. Vakre roser Rita !
  Har aldri vært så plaget av utøy som i år, litt mye sprøyting med grønnsåpe blir det også, når det stadig kommer regnbyger. Men det ser litt bedre ut akkurat nå,og kryddertagetesen er i ferd med å vokse til. Det pleier å hjelpe.
  Nyt rosene dine og sommeren:-))

  SvarSlett
 2. Hei
  For en nydelig roseblomstring. Hos meg er det mange knopper, og jeg gleder meg som en unge til blomstringen starter.
  Nyt den og kos deg i hagen.

  Vivi

  SvarSlett
 3. Så vakkert så vakkert! Ja, mye lus i år. Kan det ha noe med været vi har hatt å gjøre kanskje? Det sprayes med grønnsåpevann og bakepulver her hos meg.

  Nyt rosehagen din.

  SvarSlett