torsdag 26. mai 2016

Vann over hodet

Nå føler jeg at tiden renner fra meg. Det kalde været har gjort at jeg ikke har vært fristet til å være så mye ute, og hver gang solen har tittet frem har jeg enten vært invitert bort eller hatt huset fullt av overnattingsgjester. Og det eneste man får gjort i hagen da er å gå rundt å titte, ... og bli påmint om hva som venter på at jeg skal ta hagehanskene på og komme i gang.


I drivhuset er de nye plantekassene en suksess. Gulrot, ruccola og salat vokser om kapp og jeg har allerede høstet ruccola en god stund. Enkelte blader begynner nesten å bli for store til å spises, men vi gjør det nå likevel. De klatrende "minimelonene" borte i hjørnet tror jeg at jeg skal fjerne. De ser spinkle og stusselige ut, og plassen kan benyttes bedre til andre typer salat. Noen av tomatplantene begynner endelig å få en viss størrelse, mens andre fortsatt er ganske små. Det har kanskje litt å si at de bare har fått gjødsel et par ganger, men på den annen side er det en god del kompost nede i jorda.Det vokser opp en del ugress (og sommerplanter) som sannsynligvis er kommet med frø i komposten, så her trengs det luking.

I grønnsakhagen (eller plantekassene utenfor drivhuset) har jeg plantet fennikel, sellerirot, grønnkål og purre. Fennikel og purre er selvsådd, mens de andre to er innkjøpt for å få variasjon. Jeg orker ikke andre kålplanter da de tar mye plass og i tillegg tiltrekker seg skadedyr. Dessuten blir det meste av avlingen moden samtidig.Ellers har jeg satt ned sjallottløk og sådd gulrøtter og mainepe. De er dekket med fiberduk og mainepen har allerede spirt godt og begynner å trenge å tynnes ut. Løken har også tittet frem og gulrøttene har såvidt spirt. De kan heldigvis vente en stund på å tynnes ut.


Av agurkene jeg selv sådde har jeg bare har to levedyktige planter igjen. Om det er kulden eller noe annet som har tatt livet av dem vites ikke. Derfor har jeg kjøpt inn et par agurkplanter i håp om at det skal bli noen agurker. Dessverre har de ikke kommet lenger enn da de var i butikken. Sannsynligvis ble de stelt bedre med der også.


Jeg har også en god del frøplanter som venter på å få en egnet vokseplass. Problemet er at jeg ikke har flere plantekasser tilgjengelig. Enten må jeg skaffe meg et par pallekarmer, eller så må jeg rydde plass et eller annet sted i blomsterbedene. Jeg har både sommerblomster og grønnsakplanter som venter på bedre plass til røttene sine. Jeg føler med dem.


Her er bilder av timian, sukkererter, busknellik og skjermsløyfe. Jeg har også blomkarse, malva og en del andre planter stående i frøfatene sine. Ja, selv plantene jeg fikk tid til å prikle står i ovefylte plantebrett og venter på å bli plantet ut. Her har brunsneglene allerede begynt å spise av puslingkragene. Andre steder står prydtobakk, surfinia og geranium og venter på bedre plass rundt røttene. Og som dette ikke var nok har jeg også kjøpt inn en god del stauder som skal fylle områder hvor jeg tidligere har hatt sommerplanter. Bare 2-3 sorter har foreløpig havnet i jorda.


Sukk! Det er tidkrevende å være hobbygartner, og jeg har tydeligvis litt for mange aktiviteter utenom. På bildet under er det tydelig å se kaoset som hersker i og i grønnsakhagen og området rundt. Men nå har meteorologene lovet godvær, og de kommende ettermiddager og nesten hele helgen skal tilbringes i hagen. Jeg "grugleder" meg.
5 kommentarer:

 1. Så koselig det er rundt drivhuset ditt, og plantekassene ser supre ut. God avling ser det også ut som du får. Godt at plantene som regel klarer seg selv om vi har det travelt. :)
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men gjett om jeg nå er glad for at det er automatisk vanning i drivhuset.

   Slett
 2. Her blir det mye god mat! Så flott arbeidshøyde på kassene da.

  SvarSlett
 3. Det er virkelig frodig i drivhuset ditt ! Kjenner igjen problemet med å få plass til det en har sådd, så i år har vi for første gang sådd litt mindre. Nå skal jeg så endel rett ut der det skal være.
  Kos deg i hagen:-)

  SvarSlett
 4. So frodig og flott du har det! Og flott område rundt drivhuset! Kjenner igjen dette med at det er lett å ha større drømmar enn tid :-) Lykke til med gartnargledene! Helsing Kristine i Solfjordhagen

  SvarSlett