tirsdag 31. mai 2016

Rabarbrasyltetøy

Jeg har aldri laget rabarbrasyltetøy før. Grunnen til det er ganske enkelt at de gangene jeg har smakt rabarbrasyltetøy hos andre har jeg ikke likt det. Dermed har jeg gjort som man gjerne gjør med noe man ikke liker; man slutter å smake. Hver gang noen har budt meg rabarbrasyltetøy som de har hevdet smaker vidunderlig, har jeg ignorert lovnadene, og tenkt; dem om det. Jeg har aldri vært fristet til å smake.


At jeg ikke har hatt sansen for rabarbrasyltetøy var i grunnen merkelig, for jeg liker rabarbra, både i kaker og som dessert. Det ante meg at det sannsynligvis var et tilsetningstoff i syltetøyet som gjorde at jeg styrte unna smaken.


I går kom min mor på besøk og så at jeg hadde mye rabarbra i hagen. Kanskje vi skal lage syltetøy, foreslo hun. Jeg var ikke umiddelbart begeistret for ideen, men det er jo en grense for hvor mye pai og dessert man kan spise. Dessuten går jeg på Grete Roede kurs for tiden.

Mamma hadde funnet oppskrift på rababrasyltetøy i et ukeblad. Jeg tok en titt på oppskriften og fastslo at den skulle ha stjerneanis, nøtter og flere andre krydder, og ble straks skeptisk til smaken. Hvorfor skal man på død og liv kvele smaken av rabarbra med så mye annet, tenkte jeg. 


Etter en snartur innom Google laget jeg derfor en syntese av noen oppskrifter som fremstod som enklere. Dette er hva vi laget:

1 kg rabarbra 
650 g sukker
1 vaniljestang
saft av 1/2 sitron
saft av 1/2 lime
litt vann

Fjern bladene og rotfestet på rabarbraen, men ikke skrell stilkene. Vask og tørk stilkene før de kuttes i passende biter (1-2 cm). Press saften av sitron og lime (det går sikkert greit med bare en av delene, men jeg hadde litt lite sitron, så da benyttet jeg litt lime i stedet - "man tager hva man haver"). Bland sitron-limesaften men litt vann inntil det utgjør en desiliter. Snitt vaniljestangen og ta ut frøene. Bland vaniljefrø, saft og vann i en kasserolle med noe av sukkermengden.  Kok opp. Tilsett bærene og resten av sukkeret. Kok blandingen på svak varme i ca 45 min. Fyll på rene glass.


Vips så har man rabarbrasyltetøy som faktisk smaker aldeles nydelig.3 kommentarer:

 1. Mmmm så godt det fikk jeg lyst til å lage også så jeg låner din oppskrift Rita.
  Det er fint å kunne bruke godsakene så en kan nyte det i de kalde vintermånedene.

  Ha en strålende dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjekk endringen i sukkermengden. Det viste seg nemlig at jeg ikke brukte alle 800 g jeg først hadde tenkt.

   Slett
  2. Sjekk endringen i sukkermengden. Det viste seg nemlig at jeg ikke brukte alle 800 g jeg først hadde tenkt.

   Slett