torsdag 14. juli 2016

Årets nye stauder

Det har uungåelig blitt noen nye stauder også i år. En tur innom Rom Hagemiljø (Hageland) for å kjøpe noen småting til å binde opp busker med endte i en samling nye stauder. I tillegg var jeg en tur på planteutsalget til Stokke hagelag, og kom hjem med flere nyanskaffelser. 

Min plan er å ha mest mulig busker og stauder i bedene, men siden det koster å kjøpe planter har jeg ofte fylt bedene med sommerblomster for at de ikke skal se for glisne ut. Men de siste innkjøpene håper jeg skal bidra til at bedene blomstrer hele sommeren uten hjelp av ettårige blomster. 

Denne gang har jeg fokusert mest på halvhøye og høye stauder til en del tomrom i eksisterende bed. Dessuten har jeg lagt vekt på at plantene er velegnet til snitt, siden jeg ønsker å kunne lage buketter med egne blomster fra hagen. Og mens jeg ennå har merkelappene og husker hva som er plantet hvor, skal jeg for en gangs skyld forsøke med en oversikt.


Jeg kjøpte 5 stk steppesalvie, eller mer presist Salvia nemorosa "Viola Klose". De er plantet på sørsiden av huset der jeg tidligere hadde noen selvsådde storkenebb. Storkenebbene ble altfor høye for plantene i nærheten og ble flyttet i vår til bedet under grantreet. Steppesalvien blir omlag 40-50 cm høy og skal etter merkelappen kunne blomstre sammenhengende fra mai til august. Foreløpig blomstret de tett og fint fra like etter utplanting i juni og etter å ha stått avblomstret noen uker har de begynt å blomstre igjen nå. Kanskje skyldes det at jeg burde klippet av de avblomstrede stilkene tidligere. Fargen er forøvrig mye mørkere blå enn det dette bildet gir inntrykk av.


 

En annen plante som jeg falt for er alpestikle (Eryngium zabellii "Big Blue"). Jeg liker det pussige utseendet og den rare blåfargen og kjøpte 3 stk som jeg håper raskt vil danne et passende stort felt. Alpestiklen skal bli 60 cm høye og blomstrer fra juli til august. De står i blomst akkurat nå og er veldig dekorative, men de er ennå for få til at jeg har råd til å bruke dem i buketter.


Den neste planten på innkjøpslista er en rosa variant av hestemynte. For 2-3 år siden kjøpte jeg tilfeldigvis en eller to vanlige hestemynte (rød), men det var først i fjor at jeg oppdaget hvor flotte de er. Jeg husker hverken hvor eller hvorfor jeg kjøpte plantene, for jeg har ingen tidligere erfaring med hestemynte, men planten er tydeligvis hardfør og til tross for høyden (80 cm) tåler de vind og regn godt. For tiden står de med sine store røde hoder og er en av de plantene som pynter mest opp i staudebedet. 


Denne rosa varianten av hestemynte håper jeg skal vise seg å være like robust. Planten heter Monárda hybrid "Beaauty of Cobham" og jeg kjøpte 3 eksemplarer. De skal også bli omlag 80 cm høye og er akkurat kommet i blomst. Ifølge etiketten skal de kunne blomstre til uti august. Vi får snart se om det stemmer.


Den neste planten på innkjøpslista mi i år er en ganske alminnelig kattost, eller Málva moscháta. Den har også en veldig lang blomstringstid ifølge etiketten. Siden den skal kunne bli 70 cm høy har jeg plantet den i bedet langsmed innkjørselen, der jeg satser på mest høye stauder. Jeg kjøpte også her 3 planter, men foreløpig ser de ganske spinkle ut og rager ikke mer enn omlag 50 cm over bakken. Jeg håper imidlertid de vil trives og gjøre mer vesen av seg i årene som kommer.


Den neste planten er en høstfloks og er ikke kommet i blomst ennå. Jeg kjøpte 3 stk Phlox (P) "Bright Eyes" som også er en høy plante på ca 75 cm. Den skal være veldig fin til snitt og jeg gleder meg til å se hvordan den tar seg ut i blomst. I mangel av annet har jeg foreløpig plantet dem foran rosene, men det er mulig de blir for høye her og må flyttes, men det problemet får jeg ta en annen gang.


De to siste plantene fra Rom Hagesenter har jeg ikke egne bilder av ennå. Da jeg googlet etter bilder av slirekne oppdaget jeg at planten er svartelistet fordi den tydeligvis sprer seg så lett at den tar over for naturlig flora. jeg er imidlertid usikker på om det gjelder akkurat denne typen jeg har kjøpt. Ifølge en hageblogg jeg kom over sprer planten seg villig med rotutløpere, så jeg må kanskje revurdere plasseringen. jeg har nemlig plantet den i staudebedet like ved pionene, men kanskje bør den få en plassering hvor den ikke er en trussel mot andre planter. Uansett synes jeg de rosa toppene ser ganske fine ut.


Søyleblomst, Líatris spicáta "Kobols senior" har jeg forsøkt før, men den har ikke klart seg hos meg. Det skyldes mest sannsynlig at den tidligere ble klemt inne mellom andre stauder og storvokste sommerblomster. Jeg forsøker meg derfor en gang til og nå står den ganske fritt i sørenden av staudebedet, omgitt av lavere planter. Så langt ser den ut til å klare seg bra, og jeg krysser fingrene. De hadde bare en plante igjen, så den står desverre helt alene.

De neste plantene ble kjøpt inn på Stokke hagelags utsalg. Der kjøpte jeg blant annet to forskjellige typer hosta, en type bregne og noe jeg trodde var lerkespore. Damen som solgte dem var ikke sikker på hva det var og pottene manglet etiketter. Det er nok ikke lerkespore likevel, så jeg må sannsynligvis vente og se hva det blir til når de vokser. Om noen vet hva det kan være så sikter jeg til de tre små plantene som står bakerst på plantebrettet nedenfor.Både hostaen og bregnene er plantet i området rundt fontenen. der er det skygge store deler av dagen, men likevel ganske tørt, da tujahekken trekker til seg mye fuktighet. Jeg håper likevel de skal klare seg der. Den storbladete hostaen har forresten begynt å blomstre, men som man kan se har også sneglene funnet veien hit. Jeg tar derfor en ektra grundig titt under bladene når jeg går sneglerunde på kveldene, slik at de ikke spiser opp plantene før de får etablert seg.


 Jeg vil ikke påstå at jeg kjøper planter etter noen klar plan. Tvert imot. Ofte har jeg ikke andre kriterier enn at blomstene skal se fine ut og at de blomstrer til ulike tider på sommeren. Helst bør de blomstre lenge. Jeg kjøper helst planter som vokser og trives lett i stedet for sjeldne arter som krever spesielle vekstforhold. Jeg er nok litt for utålmodig til å vente i mange år på at en plante skal begynne å synes i bedet. Kanskje kan jeg eksperimentere mer når jeg blir pensjonist.

Bortsett fra steppesalvien, alpestiklen og hostaene ble alle plantene rosa. Riktignok liker jeg godt rosa blomster, men jeg trenger nok noen flere hvite planter også. Men akk, det blir nok ikke i år, for nå er lommeboka skrapet.

6 kommentarer:

 1. Så mye vakkert! Her var flere av mine favoritter. Jeg har som deg oppdaget Hestemynten. Den er så dekorativ, hardfør og vokser enormt fra år til år. Jeg har fem forskjellige og det kan fort bli flere. Moskuskattosten er nydelig. Den vokser villt på engene her hos meg og jeg har forsynt meg med både hvite og rosa til bedene. Du vil få mye glede av den. Mitt siste innlegg er om denne blomsten, så der ser du hvor store de kan bli. De frøsår seg villig. Nyt hagen din.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. De små plantene fra hagesalg tror nok er fjellflokk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset. Jeg får vente å se til de kommer i blomst.

   Slett
 3. Mange fineog kjente planter du har kjøpt:) Min slirekne har ikke spredt seg noe særlig, men jeg tror nok den gjør det når den kommer i gang. Rosa hestemynte ser fin ut. Jeg har den røde, og snart står den i blomst.

  SvarSlett