mandag 25. juli 2016

Overflod

Det virker som alt modner samtidig, akkurat nå. Med unntak av tomatene som er uventet sene med å modne i år, spiser vi daglig av hagens overflod. Vi har både mainepe, sukkererter og fennikel, for ikke å nevne enorme mengder agurk. Til og med grønnkålen, som faktisk overlevde angrepet av kållarver, har utviklet nye blader som vi nå kan spise. Plutselig måtte all fennikkelen høstes, da de begynte å utvikle blomsterstilker (et par stykker rakk jeg ikke å ta i tide). Det er litt dumt med grønnsaker som ikke kan høstes litt etter litt, for det er begrenset hvor lenge de holder seg i kjøleskapet og jeg er ikke så ivrig etter å forvelle. Så akkurat nå spiser vi ganske mye fennikel.


Jordbærsesongen er stort sett over, med unntak av en og annen etternøler. Men til gjengjeld kan vi plukke modne bringebær i stedet. Og plutselig var også all solbæra klar til innhøsting.


Etter å ha vært bortreist noen dager var det bare å gyve løs på bærbuskene og plukke alt vi orket. Min mor, som er på besøk, koste seg skikkelig og bidro med innhøstingen. Det ble ikke flere bringebær enn at vi spiste de som de var, men jeg sparte noen som havnet på en pavlova.


Av mine to 4-år gamle solbærbusker fikk jeg to store boller med deilige solbær. Først hadde jeg tenkt å lage saft eller solbærgelé av alt sammen, men etter å ha googlet oppskrifter med solbær på internett har jeg valgt å fryse alt sammen som hele bær. Da kan de brukes i både smoothies og kaker. Under ses min mor er med en håndfull solbær.


Ifølge nettet er nemlig dagens solbær supermat med enorme mengder vitamin-C og antioksidanter. Dessuten er de mye bedre på smak enn solbærene før i tiden. Det siste kan jeg bekrefte, for mens jeg før stort sett likte solbærsaft, synes jeg nå bærene smaker het nydelig rett fra busken.

4 kommentarer:

 1. Ja det er godt med bær og ferske grønnsaker.

  SvarSlett
 2. Kjekt med matauk. Gleder meg til min fennikel er høsteklar. Ha en fortsatt fin uke. Hilsen ingeborg

  SvarSlett
 3. Så fint med så mye i hagen. Jeg har fennikel for første gang, og det blir mye...... Kan du forvelle de og så fryse de? Solbærene saften jeg mest, godt å blande med ripsene også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan sikkert forvelle fennikkel, men jeg har aldri prøvd det. Jeg foretrekker grønnsaker med litt tyggemotstand og synes ofte de blir litt for bløte når de har vært fryst. Men det er jo litt smak og behag. Dessuten dyrker jeg ikke så store mengder av hver sort.

   Slett