søndag 27. september 2015

Forbereder neste sommer

Denne helga har sola varmet fra klar himmel, så det var bare å skyndte seg ut og få løkene i jorda. I fjor rakk jeg nemlig ikke plante alle løkene fordi værgudene og jeg aldri hadde en timeplan som matchet. Men nå har tulipaner, krokus og perleblomster fått jord over seg og kan begynne å forberede seg til våren. I tillegg har jeg plantet narcissene jeg kjøpte i påsken. De har ligget i en kasse i garasjen siden de var avblomstret og jeg begynte å frykte de hadde tørket opp. De var riktignok litt tørre, men alle hadde en hard kjerne, så jeg krysser fingrene for at de kommer seg igjen.


Jeg har også begynt å dele opp og flytte planter som er blitt for store. Det er kjekt å kunne fylle hagen med planter som vokser og trives. Jeg tenker at om et par år skal jeg ikke trenge sommerblomster til annet enn krukker og kasser, men kjenner jeg meg selv rett, så klarer jeg ikke motstå fristelsen til å så litt for mange sommerblomster likevel.

Krukkene med sommerblomster er tømt og stuet bort. Selv om ikke alt var avblomstret, så var det meste blitt så langt og pistrete at de ikke lenger var noe vakkert syn. I drivhuset er paprikaen og det meste av tomatene er høstet. Noen chili står igjen, og jeg venter på at de siste tomatene skal modnes. Nå er terassene klar for en runde med hageslangen og kanskje rekker jeg å vaske drivhuset i løpet av neste uke.


Selv om sommerblomstene har takket for seg er det fortsatt mye igjen som blomstrer. Mange av rosebuskene produserer fortsatt blomster, og det er fint å kunne plukke med noen inn.


Austinrosa som blomstret for fullt tidligere i sommer, tok en pause for å komme seg, men de siste ukene har den blomstret nesten like frodig som i juni. Det ser litt merkelig ut, for det er nesten ikke blader igjen på busken.


Mange stauder holder også fortsatt på. Både edelweiss, solhatt og noen storkenebb blomstrer nesten like frodig som tidligere. Buskmurene, som jeg klippet godt ned i vår, holder det nok gående til snøen kommer. 


Jeg er i grunnen forbauset over hvor godt mine to hortensiaer har kommet seg etter at de ble flyttet. Blomstene står utrolig lenge.  Planten til høyre skal riktignok være blå, så jeg må nok fylle på med mer surjord til neste år.

 

Høstastersen har akkurat begynt å blomstre. Den er jo skrekkelig sen, så ofte har jeg bare glede av den som snittblomst.


Det er i grunnen forbausende mye som blomstrer enda det snart er oktober. Sedumen lokker til seg sommerfugler og innsekter, og i dag oppdaget jeg at denne lille planten lyste rosa mot meg. Jeg husker ikke lenger hvilken sort det er, men den er ikke mer enn 5 cm høy. Tror den må få et nytt sted å vise seg frem neste år.


Morsomt er det forresten at gressløken blomstrer på nytt. Ikke like frodig som i sommer, men noen rosa bustehoder har funnet det bryet verdt å strekke seg mot høstsola.


Snart er høsten over oss og vinteren venter med å legge et hvitt teppe over hagen. Vi får nyte de varmende strålene så lenge det varer, både blomstene, insektene og jeg.

4 kommentarer:

 1. Det er en del ting som må gjøres før kulden setter inn. Jeg har ikke fått alle løkene i jorden ennå, men det går sikkert bra :) Gressløken blomstrer hos meg også. Ha fine høstdager fremover :)

  SvarSlett
 2. Du har kommet godt i gang med høstforberedelsene. Jeg har ikke kjøpt løkene ennå, men må ha flere perleblomster, narcisser og allium. Håper butikkene ikke er utsolgte! Det har vært noen nydelige dager nå og det blomstrer fortsatt. Det må nytes:)

  SvarSlett
 3. Så mye fine blomster du fortsatt har. Det er gøy når rosene kommer igjen etter en pause, veldig fin denne.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Vi får nyte blomstringen så lenge vi kan, før høststormene melder sin ankomst. Og rosene er noen utholdene skapninger. God hagehelg!

  SvarSlett