fredag 2. oktober 2015

Lysthusets gleder

For ett og et halvt år siden bygget vi lysthus på terrassen. Vel, teknisk sett er det et drivhus, og jeg har både blomster og tomater der. Men, siden mannen min reparerte det gamle drivhuset blir ikke "lysthuset" benyttet til omplanting og andre møkkete aktiviteter. Det betyr at vi kan ha møbler der og bruke det som en slags hagestue i sommerhalvåret. Det blir for kaldt å sitte der på vinteren, i alle fall om vi ikke skal ha ytterklær på.


Vi har hatt veldig mye glede av "lysthuset." Det meste av sommeren spiser vi ute, men hvis det er bittelitt kjølig, slik det har vært de fleste kvelder denne sommeren, er "lysthuset" ideelt. Når sola står på det høyeste blir det for varmt å sitte der, selv om tomatene trives. Da har vi andre sittegrupper. Men straks sola forsvinner er det deilig å trekke inn i "lyshusets" lunhet.


Veggene er av sikkerhetsglass, og jeg merker at det ikke isolerer like godt som platene av kanalplast, som det andre drivhuset er bygget av. Når temperaturen synker ute, synker den også inne i lysthuset. Vi har derfor montert en terrassevarmer i taket og den klarer å avgi akkurat passe varme til at vi ennå kan sitte der fra påske og helt til nå i oktober.
For å få plass til drivhuset på terrassen, og for å unngå at det ble klint helt inntil husveggen, måtte vi utvide terrassen litt akkurat i buen av drivhuset. På morgenen ligger drivhuset i skyggen av det store  (og sjeldne, må jeg tilføye) grantreet vårt, særlig nå som sola står lavt. Men litt lenger ut på dagen er det badet i sol helt til sola forsvinner bak horisonten. Jeg har hengt opp flere høyder med lett bomullsstoff, som vi kan trekke hit og dit når vi trenger litt skygge for sola.


Vi har møblert "lyshuset med en gul sofa jeg har hatt i mange år, og utemøbler av samme type som vi har flere andre steder. Det gjør at vi kan flytte rundt på utemøblene og utvide sitteplassene ved behov.


I sommer har jeg forresten hatt et par pelargoniaer stående i potter i "lysthuset." Jeg må legge til at aldri før har jeg hatt så flotte pelargoniaer. De har blomstret overveldende hele sommeren, og dette bildet viser hvordan de ser ut akkurat nå. Dessuten er fargen intenst cerise-rosa, eller hvordan jeg nå skal beskrive den. Jeg lurer på om jeg kan klare å få dem til å overvintre? I lysthuset kommer frosten, og i kjelleren er det for tørt (og varmt), men jeg blir nødt til å forsøke.


Lysthuset er forresten innkjøpt fra Hobbydrivhus.no og skal ifølge leverandøren være av så kraftige profiler at de skal kunne tåle norske vintre. Nå var ikke forrige vinter så fryktelig hard, men det står i alle fall fortsatt støtt.


Om noen vurderer å skaffe seg et lysthus, så synes jeg dette er et greit alternativ for oss som ikke er gjort av penger. Vi har i alle fall hatt mye glede av "lysthuset" vårt til nå. Ja, vi har til og med hatt fester hvor gjestene har danset swing der inne. 7 kommentarer:

 1. For et nydelig lysthus, ja ingen tvil om at det frister! Så herlig å kunne forlenge sesongen og få masse ekstra timer med dagslys også om vinter og tidlig vår! :)

  SvarSlett
 2. Så koselig det var, jeg ønsker meg også et lysthus, men har ikke plass. Har en utestue med en helt åpen vegg mot vest som vi bruker mye, men det hadde vært kjekt å hatt et sted der møbler kan stå tørt selv om det regner. Flott pelargonia. Jeg overvintrer alle mine i en helt vanlig gammel kjeller, men det hender jeg overvintrer noen oppe i stuen eller gangen også, når de ikke vil gi seg med blomstringen. Før stod jo gjerne pelargoniaene i kalde finstuer som ikke ble brukt så mye, så de tåler det. Det er enkelt å ta stiklinger også hvis du vil sikre deg.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Så fint du har det :) Deilig med et slikt lysthus som kan forlenge sommeren på begge sider av året. Godt med en varmelampe kan jeg tenke meg :)

  Ønsker deg en God Helg

  Klemmer Monica

  SvarSlett
 4. Så koselig lysthus!! Herlig å ha ett sted å sitte om kveldene, og på regnværsdager. Kjenner at jeg ønsker meg ett sånt :) Ha en riktig fin helg :)

  SvarSlett
 5. Så fint! Og veldig inspirerende:)

  SvarSlett
 6. Takk for hyggelige kommentarer. Og takk for tipset om hvordan jeg kan få pelargoniene til å overvintre. Tror jeg skal prøve å ta et par stiklinger.

  SvarSlett