tirsdag 18. august 2015

mmmm - for - matauk

Etter 6 dager i Skottland har det gått litt over styr i drivhusene. Agurkene hadde fått litt lite vann og hang med bladene. Fatalt for et par stykker, viste deg seg. Tomatene hadde klart seg bedre, men etter flere uker med marginalt stell bestod de av et villniss med sideskudd som trengtes å ryddes opp i. Det gamle epletreet vårt, som begynner å drysse epler allerede fra midten av juli og trengte å høstes. I det hele tatt var det mye å ta fatt på. Det var bare å brette opp ermene.


Bladene på sjalottløken hadde visnet, så det var bare å spa opp hele avlingen. Mange av løkene hadde fin størrelse, men noen er fortsatt litt små. Likevel har de sluttet å vokse uten at jeg helt vet hvorfor. Squashen og agurkene slutter imidlertid ikke å vokse, og hvis jeg ikke har tid til å høste dem når de er passe store, blir de enorme. De er imidlertid fint spiselige.


Jeg har allerede høstet tomater og kokt tomatsaus to ganger. Jeg har mer eller mindre benyttet denne oppskriften på tomatprat.no, men jeg laget store porsjoner, sånn at jeg fikk saus til fryseboksen. Jeg  hakket opp tomatene, kokte dem med litt løk og chili fra egne planter før jeg silte massen gjennom en sikt for å få vekk skall og frø. Deretter kokte jeg sausen til den ble passe fyldig. Det tar litt tid, men det ble en veldig god tomatsaus.


I år har jeg også forsøkt å gjøre noe med alle eplene fra det gamle treet vårt. Som nevnt flere ganger blir de modne veldig tidlig, og det meste av eplene drysser ned på plenen og havner i komposten. Eplene er ikke særlig holdbare å lagre, så enten må de spises raskt eller bearbeides. Selv om jeg er glad i eplekake er det grenser for hvor mye eplekake vi kan spise, og jeg tror ikke juicepressene er kommet i gang med å ta imot epler så tidlig på høsten.


Derfor bestemte jeg meg for å lage eplemos. Jeg har kokt eplene, med litt vann og sukker slik at de beholdt litt av eple-konsistensen og jeg ble forbauset over hvor godt mosen smaker. Oppskriften ble til etter hva jeg hadde i huset og en porsjon består av:

Ca 3 kg epler (skrelles og kuttes i biter)
3 dl vann
saften av en lime (hadde ikke sitron, men kunne sikkert benyttet det i stedet)
3 dl sukker 

Hell vann og limesaft i kaserollen og fyll på med epler etter hvert som de blir skrellet. Kok opp med halvparten av sukkeret. Kok til eplene er passe møre (litt avhengig av eplene, men for meg holdt det med ca. 10 min). Rør inn resten av sukkeret. Avkjøl, fyll i passende begere og frys ned.2 kommentarer:

  1. Tomatsaus er noe en kan bruke til det meste. Av eplemos kan du blant annet lage Tilslørte bondepiker :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kjekt å ha i fryseren :-)

      Slett