fredag 16. mai 2014

Vårlig overmot

Jeg var kanskje litt i overkant optimistisk da jeg i månedskiftet april - mai plantet ut sommerblomster i krukker. Det gode vårværet gikk over til et par riktig gufne uker med ganske lave temperaturer. Joda, jeg vet man kan risikere frost til et stykke etter 17. mai, men jeg valgte likevel å ta sjansen. Kan ikke skylde på andre der. Heldigvis har det gått bra med det meste, selv om alle plantene har sturet. verst har det gått ut over noen Flittig Lise, som nok desverre må erklæres som dødelig såret.


Men det var ikke hele risikoen jeg tok. Foruten å sette ut blomster som ikke tåler frost, besluttet jeg at det ikke var nødvendig med ekstra varme i drivhuset. Jeg pakket vekk ovnen og satset på at drivhuset ville maganisere litt varme, i alle fall lenge nok til at plantene ikke ville ta skade selv om temperaturen skulle sige ned mot frysepunktet. Helsigvis har det stort sett gått bra. Men i går oppdaget jeg at agurkplantene ikke hadde sluppet unna. Nå ser de ganske visne ut. Huff, huff. Håper de klarer seg gjennom prøvelsene, for jeg har ingen backup!


Ellers har kuldeperioden stort sett bare medført at tulipanene har blomstret mye lenger enn de ellers ville gjort. Men, nå begynner de å vise tegn til trøtthet. Heldigvis er det andre planter som tar over. Blant annet noen av fjorårets anskaffelser. Jeg har søkt etter flere av plantene jeg kjøpte på Staudegården i fjor, og selv om jeg mistenker noen for å være gått tapt for alltid, så er heldigvis andre i full vekst. Her er en forglemmeieisøster som utfolder seg.


En ny type storkenebb, som jeg kjøpte tre stykk av i fjor, har også klart seg bra og begynner å blomstre nå. Jeg har plantet dem i en gruppe rundt noen klaseroser og håper de vil kle hverandre godt når de får tid til å bre seg utover.Desverre er det nok også en del som er blitt borte. Det ble en smule overgrodd i hagen i fjor og jeg er nå ikke helt sikker på hvilke planter som burde dukket opp hvor. Jeg kan bare registrere at noe er blitt borte. Enten er det vinteren, eller så har jeg luket bort unge spirer i den tro det var ugress. Ikke godt å si. Men nå begynner sola å titte fram igjen. I dag tror jeg at jeg tar sjansen på å plante ut flere sommerblomster. Har tomme felt i bedene som trenger fylles.


Ha en fin blomsterdag.


2 kommentarer:

 1. Kjenner til denne :) Her er det fare for nattefrost til 15 juni....... Synd med agurkene dine, nye er sikkert å få tak i hos gartneren. Det klør i fingrene etter å plante ut,men akk, jeg venter litt til.

  SvarSlett
 2. Heisann, takk for at du var innom bloggen min og la igjen koselige ord der :)
  Joda, e kan også være fortidlig med og plante blomster ut, så kommer kulda igjen og gjør blomstrene stusselig , og iår har vi hatt det så kjørlig at æ bare har plantet ut margeritter og stemor, resten får bare vente til været bedrer sæ.

  Ha ei fin helg og 17. mai feiring imorra.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett