onsdag 21. oktober 2015

Det er ikke over ennå

Vi har høstet og spist både poteter og gulrøtter helt siden siste halvdel av juli og fortsatt er det mye igjen. Men nå som frostnettene har meldt sin ankomst har vi høstet alt som var igjen. Avlingen fra våre små grønnsakbed fylte en hel isoporkasse og det er ikke usannsynlig at vi kan klare oss med egen avling frem til jul.

I tillegg til potetene og gulrøttene, tok jeg opp persillerøttene. Med noen få unntak var de fleste lange og tynne fremfor fyldige, men de kan i alle fall sette smak på supper og gryteretter. Både gulrøttene og persillerøttene ble sådd like etter påske, men den kalde våren har gjort at de spirte ujevnt. Derfor ble det aldri til at jeg så behovet for å tynne ut. Jeg ser nå at det likevel kunne vært gjort enkelte steder.
Purren lar jeg fortsatt stå ute og høster bare etter hvert som jeg har bruk for dem. Jeg har også noe stangselleri stående, men den ble ikke særlig stor i år, så den egner seg mest som smakstilsetning i supper og kraft.

I innkjørselen, på vei mot inngangsdøra har jeg forresten drevet med nyplanting denne uka. Jeg var på salg på Rom hagesenter for et par uker siden og endte med å kjøpe en Pieris Japonica "Mountain Fire" og vanlig klatrehortensia "Hydrangea a Petiolaris" (nå rakk jeg å skrive navnene før merkelappene ble borte).


Hagedesigneren som besøkte meg i fjor anbefalte meg å plassere noen store krukker inntil huset i oppkjørselen. Dette var fordi hele den store steinbelagte innkjørselen virket ganske kjedelig og uinspirerende når man ankom huset. Siden steinene går helt inntil husveggen på den ene siden og tujahekken på den andre siden, var det ikke plass til beplanting. En stor krukke med for eksempel en klatreplante som pipeholurt, ville ifølge hagedesigneren myke opp inntrykket og bidra til en hyggeligere velkomst. 

Nå koster store krukker en liten formue, så min meget handy mann tilbød å snekre noen plantekasser i stedet. Vi bestemte oss for tre stykk i ulike høyder og bredder. Den laveste er 80x80 cm bred, mens den neste er 60x60 cm og den høyeste er 50x50 cm bred. Kassene ble i fjor fylt med sommerblomster og en pipeholurt. Dessverre klarte ikke pipeholurten vinteren, så i sommer stakk jeg noen erteplanter ned i den samme kassen. De trivdes heller ikke noe særlig, så jeg antar det var noe galt med jorda.

Jeg har hatt litt forskjellige sommerplanter i kassene, men ulempen er at de ikke ser så fine ut når de begynner å bli lange og hengslete. Dessuten er sesongen for sommerblomster over lenge før det er vinter i innkjørselen. I fjor høst plantet jeg prydgress i den bredeste kassen, sammen med et par storkenebb. Prydgresset klarte seg, men storkenebbene gikk til grunne. Jeg har erstattet dem med tre alunrot, som jeg setter min lit til skal overleve vinteren.

Kassene er blitt flyttet litt rundt, men nå har jeg kommet til at de passer best å stå sammen. Siden både pieris og hortensia liker surjord har jeg byttet ut jorden i to av kassene med rododendronjord og krysser fingrene for at begge skal trives i kassene. Det fine med pieris er at den er vintergrønn, så dermed vil det være noe grønt i kassen hele vinteren. I tillegg har jeg pyntet med lyng, slik at kassene bidrar til å ønske oss og våre gjester velkommen. Lyngen kan byttes ut me passende sommerblomster til våren.

Jeg har forresten også lagt ned diverse blomsterløk i kassene. Så nå håper jeg på en mild vinter og en tidlig vår.

3 kommentarer:

  1. Oi! Så flott avling, og så mye!! Klatrehortensia var ett godt valg også. Jeg har en veldig høy og fin her på gården. Jeg likte kassene din mann har laget, de var veldig flotte! Fint med ulike høyder på de. Ha fine høstdager :)

    SvarSlett
  2. Så fine kasser! Virkelig dekorativt :)

    Flott avling!

    SvarSlett
  3. Flott avling og supre kasser.
    Hilsen Ingeborg

    SvarSlett