torsdag 13. mars 2014

Hagedesigner på hjemmebesøk

Til tross for mange år med jord under neglene er jeg amatør i hagefaget. Litt misunnelig har jeg sett på fine hagplaner i Hagetidend og andre tidsskrifter og tenkt at noe slikt skulle jeg også gjerne hatt. Jeg har skissert litt på egen hånd, men når man ikke er utdannet i faget blir det litt så som så med både plantekunnskaper og bruk av materialer i hagen. Det blir mye prøve og feile før man blir fornøyd.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle investere i en gjennomgang av hagen med tilbudet man kan få som medlem i Norsk Hagetidend. Torsdag 6. mars hadde jeg avtalt hagevandring med Vibeke Dahl Skelton i Vestfold Hagedesign. Været var ikke akkurat topp - tror ikke det var langt ned til frysepunktet - men snøen var i alle fall borte.


Tross lett forfrysning av føtter ble det en inspirerende tur rundt huset. Vibeke kom med masse konstruktive ideer og vi ble i tillegg enige om at hun skulle lage planteplaner for 3 bed. Ett eksisterende, en utvidelse og ett nytt. Det nye oppstår når vi kutter ned den høye tujahekken mot sør. Et forslag som tydeligvis gledet min kjære, som er glad i å bruke litt av maskineriet han har i garasjen. I tillegg fikk jeg en detaljert rapport med forslag til endringer og forbedringer av eksisterende bed og andre områder. 


Plutselig er det godt vi planlegger å være hjemme i sommer, for både Frank og jeg er ivrige etter å komme i gang. Frank var faktisk så ivrig at Vibeke knapt hadde reist hjem før han gikk i gang med å kutte lindehekken mot veien. (Vibeke sa nemlig at den kraftig voksende hekken er lindetrær som må beskjæres godt to ganger i året - men trengte å kuttes ned til bakken først)


Riktignok måtte drivhuset monteres ferdig først, men så snart det var gjort dro Frank i gang motorsaga og ikke lenge etter var hekken kuttet nesten ned til bakken.


Jeg hjalp til med å bære bort de store grenene. Utrolig hvor raskt det gikk å redusere høyden. Plutselig ble det lille "rommet" mellom hekken og garasjen blottlagt for alle som ferdes på vegen. Dermed var det nok ikke så lurt å la sommerdekkene ligge rett i åsynet til forbipasserende. 
Man føler seg nærmest avkledd når en så formidabel barriere er borte. Jeg håper det ikke tar altfor lang tid før hekken har vokst seg til igjen. Men nå skal den bli like tett og fin ved bakken som i toppen.

Fjerningen av hekken ga meg forresten en sjanse til å se hagen fra en helt annen synsvikel. Interessant!
Vel - besøket av Vestfold Hahedesign har dermed fått konsekvenser allerede. 
Og flere blir det nok utover sommeren.


3 kommentarer:

 1. Vi har også hatt gartnerhjelp til å planere hagen. Storfornøyd med resultatet så langt. Men fortsatt har vi endel å realisere. Ting tar tid, som kjent.
  Det blir spennende å følge resultatet av hagedesignerbesøket deres i tiden framover. Lykke til!

  SvarSlett
 2. Hei. Fint at du fikk god hjelp og nyttige råd. En trenger det av og til! Vi har selv vært veldig opptatt av å planlegge hagen på en god måte, og den beste "hjelpen" vi har fått er vel kanskje de mange hagebesøkene vi har vært på både i Norge og ikke misst i Danmark(!). Og da har vi forsøkt å ha fokus på å se etter selve utformingen av hagen - helheten, og ikke bli for interessert i vakre blomster og spennende detaljer. Og det har vært nyttig. Kanskje et tips til noen ved neste hagebesøk?

  SvarSlett
 3. Tusen takk for kommentarer. Jeg gleder meg til å begynne å realisere planene. Skal forsøke å dokumentere endringen etterhvert, men jeg er litt dårlig på å huske på å ta bilder av hvordan det var før jeg går i gang. Må kanskje ta meg en runde rundt på tomten og fotografere alt.

  SvarSlett