tirsdag 1. mai 2012

Arbeidshelg i hagen

Denne langhelga (jeg hadde fri på mandag, dermed ble det fire sammenhengende fridager) har i sin helhet vært viet hagearbeid. Godværet gjorde det umulig å sitte i syhula og sy sofatrekk til båten, slik jeg hadde tenkt. Hagen lokket. Jeg fikk riktignok priklet litt, men siden mange av frøplantene ennå er små var det viktigere å jobbe ute.Det startet med innkjøp av torvblokker til å kante bedet rundt terassen, for å hindre jorda å skli ut på plenen. Torvblokkene var bare halvparten så store som jeg hadde trodd og minst dobbelt så dyre. De kostet kr 55 pr stk! Jeg vet ikke om dette er vanlig pris, men jeg kan tenke meg penere ting å bruke så mye penger på. Jeg endte med å dele dem på skrå slik at de skulle rekke lenger. Men å dele torv er slitsomt. Jeg begynte å sage for hånd, men da mann og stesønn skulle hjelpe til ble det fart i sakene. Gutta hentet frem elektrisk sag fra maskinparken i garasjen, og vips så var torvblokkene delt.


Torvblokkene ble deretter lagt utover, men så snart ytterkanten av bedet var markert viste det seg at jeg også ville trenge mer jord. Nå som vi har investert i en tilhenger var det bare å kjøre til torvhandleren (bokstavelig talt) og be dem fylle opp. Jeg kunne til og med velge mellom plen- eller bedjord og da sistnevnte var både gjødslet og kalket valgte jeg det. Kun det beste for plantene mine, tenkte jeg.

Det ble plass til en kubikk jord, som raskt ble forflyttet til bedet etter hjemkomsten, men god hjelp av min kjære mann. Men, jeg må nok ta meg enda en tur til torvhandleren, for jeg trenger nok enda en kubikk jord før jeg kan ferdigstille bedene mine. Og jeg trenger fortsat stein.Min kjære Frank har vært til god hjelp i hagen denne helga. Det til tross for at han også har arbeidet på å få den nye gamle snekka klar til sjøen. Med hjelp av Frank er alle de store buskmurene endelig fjernet og forflyttet til nye voksesteder. Dermed begynner det store skrå bedet som går rundt hele terassen utenfor stuen å bli klart for stauder, små busker og sommerblomster. 

Noen gamle balkanhumleblom som overlevde flyttelasset fra Nord Norge, er blitt delt og renset for mynte (jeg mistenker likevel at små rester ligger på lur og vil plage meg om litt). Andre planter er også blitt flyttet og delt. Jeg har attpåtil funnet noen små staudeplanter som nok har frøsådd seg selv. Magnoliabusken er kommet i jord på sitt nye voksested. Stilk- og klaserosene er blitt plantet sammen med en dose hjemmelaget kompost, så jeg håper de får en god start i livet. 

Hagen begynner i det hele tatt å ta form. Mye er gjort, men ennå gjenstår det en del før bedene er klare. Siden store områder av hagen fortsatt ser ut som en slagmark blir det ingen oversiktsbilder ennå, så ha tålmodighet. Flere løkplanter er imidlertid kommet i blomst og pynter opp. Akkurat nå blomstrer to typer påskeliljer, mengder med perleblomster, hageskrinneblom, pinseliljer og tulipanene er i ferd med å slå følge.Nærbilder av blomstene avslører at de er blitt skitnet til. Kanskje jeg bør spyle dem før jeg tar bilder neste gang?

Jeg har forresten hatt ekstra mye hjelp de siste dagene. Mamma kom på besøk på søndag og Frank spøkte med at nå var hushjelpa kommet. Det fikk han rett i, for mens vi har endevendt hagen har mamma sørget for orden inne. I tillegg har hun pusset alle vinduene, så nå er det bare å hente frem sommergardinene, så kan sommeren komme!


Her er mamma i sving med nalen. Stor klem til både mamma og min kjære Frank :-)


Nå blir det tre lange dager på jobb før jeg kan ta fatt på forhåpentligvis siste del av anleggsfasen, til helga. Etter det tenker jeg det bare skal være utplanting, stell og luking en stund fremover. Det tar tross alt på å være anleggsarbeider med lange arbeidsdager. Jeg kjenner på ømme muskler her og der. Men hvem vet hva som skjer? Det er mange ideer som kan ta form i hodet når man ikke har annet å gjøre enn å sitte å skue utover hagen.

7 kommentarer:

 1. Så deilig at dere har fått gjort så massse i hagen og at du hadde så gos hjelp, gleder mæ til og se resultatet når alt er grøt med masse fargede blomster :)'

  Ha en fortsatt fin mai kveld, hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
 2. Du verden som du holder på, men det er gøy da :) Det er så herlig å være ute om dagen, at jeg smiler når jeg holder på!

  Flott med litt hjelp med husarbeid. Jeg syns jeg bruker så mye tid inne, for nå vil jeg jo helst være ute.

  Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
 3. Ja, det er deilig å være ute, men nå kjenner jeg på kroppen at det blir litt i overkant mye sjauer arbeid. Gleder meg til å kunne pusle rundt med mer avslappende aktiviteter etter hvert. Ha en riktig fin kveld dere også.

  SvarSlett
 4. Morsomt å se andres gjøremål :-) Dette ser ut til å bli et bed av dimensjoner, blir spennende å se plantene etterhvert. Så faktisk at nærmeste hagesenter hadde torvblokker til 79 kr stk.... da koster det å lage noen kantmeter.

  Ha en fortsatt fin uke!
  PS, du har den 'vanskelige' ordbekreftelsen påslått, men det vet du kanskje.

  SvarSlett
 5. Jeg kom bare lige forbi din blog.
  Gode billeder.
  Der er da rigtig gang i havearbejdet hos jer.
  Smukke blomster.
  Tak for kigget.

  SvarSlett
 6. Så flinke dere har vært Rita , og så flinke hjelpere.
  Det er litt lettere å jobbe med så tungt hage arbeide når en har hjelp ,og jeg ble litt misunnelig på de nyvaskede vinduene dine.

  Det er deilig å kunne være ute i hagen igjen med store og små prosjekter.

  Så flotte tulipaner og påskeliljer du har i blomst alt.

  Ha en fin dag , Marit.

  SvarSlett
 7. Takk for kommentarer og takk for tipset om "ordrebekreftelsen" Grethe. Jeg viste ikke det og man ser sjelden sin egen blogg fra samme ståsted som andre brukere. Jeg tar gjerne mot flere tips om hvordan bloggen fungerer og hvordan jeg kan gjøre den mer brukervennlig.

  SvarSlett