fredag 31. juli 2015

Råsaft av blåbær

Jeg er vokst opp med hjemmelaget "krøkebærsaft," eller krekling som søringene sier. Nå vokser det ikke så mye krekling i lavlandet i Vestfold, derimot finnes det mye blåbær. Min mor laget alltid nydelig blåbærsyltetøy av blåbæra. Selv har jeg valgt å fryse det meste av bærene hele, slik at jeg kan bruke det til mer enn bare å spise på brødskiva. Men jeg fikk lyst til å forsøke meg på blåbærsaft også.

Det er to måter for å lage blåbærsaft. Du kan koke bærene eller lage råsaft. Jeg valgte det siste fordi det var slik jeg laget "krøkebærsaft" (får meg ikke til å kalle det krekling). Siden det var en stund siden sist (mange år faktisk) googlet jeg en oppskrift og gikk i gang. 

Det kjekke med å lage råsaft er at du ikke behøver rense bærene på forhånd. Hvis du har veldig mye rusk kan det likevel være en ide å fjerne litt. Du trenger ikke halve skogen i safta.

Oppskriften jeg brukte fra nettet synes jeg ble for "tynn." Det vil si når safta var ferdig måtte jeg ha ganske mye råsaft i glasset for å få ferdig utspedd saft som smakte godt av blåbær. Jeg har derfor endret oppskriften slik at det meste av vannet tilsettes når du skal drikke saften. Det er lite hensiktsmessig i å fylle fryseren med nesten utspedd saft. 

Oppskriften på min blåbærsaft blir dermed slik:

6 liter blåbær
1/2 - 1 liter vann
1 pakke (30 g) sitronsyre eller vinsyre
______
Ca 1-1 1/2 kg sukker*

Mål opp bærene og knus dem i en mikser eller foodprocessor (det kan selvsagt også gjøres for hånd med en klubbe). Fyll bærmosen over i en passende stor og ren beholder. Bland inn vann og vinsyre/sitronsyre og rør rundt. Sett blandingen kjølig og la det stå minst over natten. Om blandingen står kjølig kan den godt stå lenger. Jeg måtte reise bort og mosen ble stående i 5 døgn. Det gikk helt fint.

Nå skal mosen siles og til det trenger du et rent klede. Du kan f.eks bruke gas som du kjøper i metervis på apotek. Jeg ofret et kjøkkenhåndkle (må vaskes først). 

Da er det bare å gå i gang å øse opp passende mengder bærmos i kledet og vri ut saften. Skall og rusk som blir til overs kan gå i komposten. Når saften er silt tilsetter du sukker. Her er det viktig at du begynner med kanskje bare halve mengden og smaker deg frem. Rør til sukkeret er oppløst i saften. Øs litt saft i et glass og spe ut med vann for å smake om blandingsforholdet er greit. Tilsett mer sukker om det trenges. Når du er fornøyd og saften smaker passe søtt, men godt av blåbær stopper du.

Rør til alt sukkeret er oppløst før du fyller saften på flasker. Jeg vasket og benyttet halvliters brusflasker. Ikke fyll flaskene helt opp da det må være noe plass til at væsken utvider seg ved frysing. Jeg anbefaler at du fryser saften da det ellers vil danne seg litt mugg på toppen om de står i en kjeller. Hvor farlig dette er vet jeg forresten ikke, for da jeg vokste opp helte vi ut muggen og brukte saften likevel, og alle i min familie er ganske så friske ;-)

Jeg anbefaler likevel å fryse saften for da er du på den sikre siden. Oppskriften kan selvsagt både halveres og dobles, alt etter hvor mye bær du har.

Blåbærsaft smaker godt og er full av antioksidanter. Jeg har sterk tro på at alle antioksidantene jeg daglig fikk i meg i oppveksten, i form av hjemmelaget saft og syltetøy, gjør at jeg sjelden blir syk. Derfor er det kanskje på tide med litt påfyll.

Lykke til!

9 kommentarer:

  1. Koselig å kunne servere hjemmelaget saft, godt er det også. Jeg husker også at det ble litt mugg på saften etterhvert, men min mor helte den bort. Hun sa alltid at det var ikke farlig å få i seg litt, det var bare antibiotika. Men, derom strides de lærde :) Vi overlevde i alle fall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har alltid strødd litt Atamon på toppen av flaskene. Elles fryser jeg bærene og lager små porsjoner.
      Da fyller det mindre opp i fryseren.
      Denne saften er herlig på smak og lekker å se på i glasset.

      Slett
  2. Nam, det høres i alle fall veldig godt ut, og når du lager råsaft uten å koke den, beholdes de viktige næringsstoffene i saften. Jeg er også oppvokst på hjemmelaget saft, og syns den er aller best. Da vet du hva den inneholder også. Kanskje jeg skal plukke blåbær i år?
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  3. Hei! Jeg har plukket krøkebær til saft men de er ikke helt modne, hvordan går det? KK

    SvarSlett
  4. kan denne oppskriften brukes til krøkebærsaft?

    SvarSlett
  5. Hei, jeg har laget saft etter denne oppskriften i ett par år nå. Og jeg blander krekling (krøkebær) og blåbær, ca 50/50. Blir kjempegodt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt eig . Er ikke så nøye med blandingsforholdet, men det bør hels være 1/3 blåbær . Da blir safta runder på smaken.

      Slett
  6. Kor mange kilo er 6 liter? Har så dårleg litermål;-)

    vh Åse Vestre

    SvarSlett
  7. Er det nødvendig å bruke sitronsyre, som er et kjemisk produkt, når saften skal fryses? Jeg vil heller bruke saften av økologisk sitron om det må tilsettes…

    SvarSlett