Kjøkkenhagen

Hensikten med denne siden er at jeg selv skal krote ned erfaringer med grønnsakdyrking. Det er derfor ikke sikkert dette er særlig interessant lesning for andre.

Tomat
2010-2011: Første året med drivhus kjøpte jeg noen tomatplanter siden det ble for sent for å så selv. I år har jeg sådd vanlig drivhustomat, cherrytomat og bifftomat. Først priklet jeg plantene i potter, men da de begynte å bli omkring 25-30 cm høye plantet jeg dem i store keramikkpotter. Jeg har hatt to planter i hver potte. Med vanning hver dag og regelmessig gjødsling vokste de seg raskt store og frodige. Jeg har etter beste evne knepet bort sideskudd, men noen har lurt seg til å vokse opp likevel. Plantene ble dermed litt for store og tette og for at tomatene skulle klare å modnes måtte jeg til slutt flytte noen krukker ut av drivhuset, og klippe bort noe av bladverket. Noen av plantene ble så tunge av tomater at flere har brukket i to. 
Jeg fikk altfor mange planter og selv om jeg ga bort litt, ble det en del til komposten. Nå høster jeg store mengder tomat og har kokt til masse tomatsaus.

2012-214: I stedet for å så selv har jeg kjøpt ca 8-10 tomatplanter. Jeg har blitt flinkere til å knipe sideskudd og ser at jeg faktisk får mer tomater på denne måten. I 2014 hadde jeg bare cherrytomater, og vi hadde nok til å spise i salater og slikt, men det ble lite til tomatsaus.
2015: I år har jeg kjøpt bifftomat, cherrytomat og vanlig drivhustomat, i tillegg til å så cherrytomater selv. Tomatsausen jeg lager egner seg godt både som pizzafyll og til pasta, så nå vil jeg gjerne ha mer av det.
__________________________________________________________________

Agurk
2010-2011: Dette er min problemplante. Både i fjor og i år opplevde jeg at fruktene råtnet bort etter blomstring. Nå har jeg lest at agurkene skal ha mye lys og en jevn temperatur på over 20 grader. Etter jeg sprayet dem med grønnsåpevann og ga dem bedre plass og mer varme gikk det bedre og nå kan jeg igjen høste store, fine agurker igjen.

2013-2014: Det gikk igjen dårlig med agurkene. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør feil. Med bare 4-5 frø i pakken er det ikke rom for å feile. Stort sett får jeg 2-3 agurker før plantene begynner å sykne hen. I 2014 klarte jeg i tillegg å glemme å sette på varmen i drivhuset en natt, med de følger at bare to planter klarte seg.
2015: Nå har jeg tydeligvis funnet en annen sort for det var bortimot 20 frø i pakken. Etter prikling har flere av plantene sturet, men noen ser likevel ut til å klare seg bra. Jeg har hørt at agurker ikke bør stå sammen med tomater og at de ikke skal ha vann inntil stilken når de er små, så kanskje er det dette som er problemet. Vi får se utover sommeren.
__________________________________________________________________

Squash
2010-2012: I likhet med agurkene har også squasplantene vært utsatt for råteangrep. Kort tid etter blomstring begynner fruktene å nærmest mugne. Her er jeg ikke sikker på om det skyldes mangel på hverken lys eller varme. Bladverket er jo så stort at det dekker fruktene uansett. I år har jeg imidlertid hatt så mange planter at jeg både har hatt planter ute og inne i drivhuset. Til min forundring har det gått best med de som har fått vokse ute. En og annen frukt er blitt angrepet av snegler, men stort sett har squashen fått stå i fred. Problemet har heller vært at jeg har fått mer squash enn vi klarer å spise og noen av fruktene har dermed fått stå og vokse seg megastore.


2015: Jeg har ikke dyrket squash på et par år, fordi vi fikk så mye avling og jeg må innrømme at det kanskje ikke er den grønnsaken vi liker aller best. Men i år har jeg sådd en type runde minisquash. Vi får se hvordan det går.
__________________________________________________________________

Chili
2011: Chili dyrket jeg for første gang i år. Til min forundring har plantene bare vokst og satt frukter uten problemer av noe slag. Nå (høsten) står plantene fulle av frukter i ulike stadier av farger fra grønt til rødt. Jeg var nok litt sent ute med å så frøene (mars) for mye av fruktene klarte ikke å modne ferdig. Både røde og grønne ble likevel brukt i matlaging og alt fra siste innhøsting ble tørket.


2013-2014: Jeg har kjøpt ferdige chiliplanter og lyktes godt med dem de siste to årene. i 2014 stod de i lysthuset og jeg kunne plukke moden chili til langt ut på høsten. Jeg håpet at de kanskje skulle overleve vinteren for jeg hadde litt varme på i lysthuset hele tiden, men ovnen var tydeligvis ikke stor nok for nærmere jul hadde frosten tatt knekken på plantene.
2015: Chili er et fast innslag i drivhuset mitt nå, og i år har jeg både sådd selv og kjøpt et par chiliplanter. De som er innkjøpt har allerede begynt å blomstre (mai) og er kommet mye lengre enn de selvsådde.

__________________________________________________________________

Sukkererter
2010-2012: I utgangspunkter har dette vært en problemfri plante, og i fjor høstet jeg sukkeerter til langt ut på høsten. Det begynte bra også i år, og til tider plukket jeg så mye sukkererter at det var uråd å spise alt, selv med god hjelp. Men så var jeg opptatt med annet i et par uker og plutselig så jeg at sukkerertene nærmest var tørket opp. Fruktene var blitt store og trænet og plantene var på dødens rand. vet ikke helt om det skyldes litt dårlig oppbinding eller mangel på vann eller for mye vann?


2013-2014:Sukkerertene har bært mye frukt i et par uker men så har plantene visnet. Jeg vet ikke om det har vært for tørt eller om de er blitt angrepet av noe.
2015: I år har jeg planer om å så sukkererter rett ut på vokseplassen, men jeg er ikke kommet i gang ennå.
__________________________________________________________________

Brokkoli
2011-2012: Dette er en meget lett dyrket plante. I år sådde jeg planten inne i drivhuset allerede i april, og i midten av mai ble de plantet ut under fiberduk. De vokste i en uforskammet fart. Ulempen var at alle plantene modnet nesten samtidig, noe som medførte en ganske intens brokkoli-spise-periode. Neste år skal jeg derfor så brokkoli i flere omganger. Ellers har jeg ikke opplevd angrep av skadedyr på planten i år, men i fjor måtte jeg spraye med grønnsåpe da et eller annet slags smådyr begynte å gnage på bladene.


2013-2014: Disse årene har jeg bare kjøpt et lite brett med planter. Ulempen med brokkoli er at alt modner samtidig og jeg liker best å spise fersk brokkoli. I 2014 kom det imidlertid kålfluer og larver på plantene, så det meste av avlingen gikk rett i komposten.
2015: Jeg har kjøpt et lite brett med planter i år også. Lurer på om jeg skal dyrke dem under fiberduk for å unngå udyr.

__________________________________________________________________

Jordbær
2012: Ca 10 planter ble innkjøpt i fjor og omplantet i vår. Dette har hemmet årets avling noe, foruten at noen av urtene i urtebedet hvor jordbæra har fått nytt tilholdssted ble så store at de delvis la seg over jordbærplantene. Litt bær ble det riktignok, men ikke mer enn at vi spiste det etterhvert som de modnet når vi gikk en tur i hagen. Jeg plantet også noen av stiklingene, men det så bare ut til å bli knudrete bær på plantene etter hvert.
2013: Vi var bortreist det meste av sommeren og fikk lite glede av jordbærene. Sneglene hadde fest!


2014: jeg kjøpte noen nye jordbærplanter som jeg plantet i krukker. Tror det var Zephyr og Senga Sengana. Bare Zephyr ser ut til å ha overlevd vinteren i pottene. Det ble kanskje for tørt til tider, selv om krukkene har stått ute.
2015: Nå har jeg kjøpt nye jordbærplanter og plantet dem i en av grønnsaksengene. Jeg kjøpte Polka og Frida som er helt nye sorter. Spent på hva det kan bli til.

__________________________________________________________________

Purre
2011: Dette var første gang jeg dyrket purre og det var bare fordi jeg kom over et brett med småplanter på plantasjen. De så puslete ut da de ble plantet ut og de vokste langsomt. De var imidlertid ganske uproblematiske å dyrke, selv om den første avlingen mest bestod av minipurre.
2012-2014: Disse årene sådde jeg purre selv og jeg er nok blitt litt flinkere til å gi gjødsel etter hvert. I 2014 høstet jeg purre helt fra slutten av juli og til snøen kom. Mange av plantene fikk etter hvert en fin størrelse. 


2015: Jeg har faktisk glemt å så purre i år. jeg håper fortsatt at jeg skal komme over et hagesenter der jeg kan få kjøpt planter, så vi får se.

__________________________________________________________________

Løk
2013: Jeg kjøpte setteløk (vanlig løk) og dyrket løk for første gang i 2013. Dyrkingen virket å gå greit, men utpå sensommeren virket det som de sluttet å vokse. Løkene var gode å spise, men de så mer ut som litt forvokste chalottløk enn vanlig løk.
2014: Jeg forsøkte meg med løk igjen i 2014. Denne gang satte jeg ned chalottløk og hvitløk. Jeg plantet løkene like etter påske og lot de være under fiberduk sammen med gulrøttene. Chalottløkene vokste ivrig, men i likhet med kepaløkene kommer de nærmest til overflaten etter hvert og på sensommeren sluttet de å vokse. Det er mulig det skal være sånn, men jeg syntes nå de kunne blitt litt større før de stoppet å vokse. Selv om vi spiste noe utover sensommeren forsøkte jeg å få noen til å fortsette veksten ved å hyppe litt mer jord over dem. Det virket ikke etter hensikten, og noen løk begynte til og med å råtne. Så jeg høstet alt og lot de ligge i drivhuset og tørke litt. deretter ble de brukt og til tross for at noen av løkene var i minste laget hadde vi egne løk et godt stykke ut på senhøsten.

__________________________________________________________________