fredag 18. oktober 2013

Høstfarger og høstarbeid

Jeg har desverre ikke vært så aktiv på bloggen i sommer heller. Det skyldes delvis at vi reiste på nesten fire ukers ferie midt i juli, og delvis et oppussingsprisjekt inne, samt bygging av spikertelt på fjellet. Riktignok har jeg gjort en del i hagen, men jeg har ikke hatt ork til å dokumentere alt. Jeg får se om jeg kan gjøre opp litt status utover høsten i stedet. Jeg har jo tatt bilder, må vite ;-)


I natt har det vært frost. Den første frostnatta var riktig nok for et par uker siden, men nå har jeg på følelsen at vinteren nærmer seg. Jeg våknet til en nydelig rød høsthimmel i morges, og da sola klatret høyere og temperaturen steg var det bare å kaste på seg klærne å komme seg ut. 

Sommerblomstene har omsider takket for seg. Dermed var bare å fylle opp kompostbingen og bære krukkene inn i drivhuset. Mange planter har fine høstfarger og holder ennå på løvet, og noen blomstrer til min forundring fortsatt. Høstastersene som jeg plantet i fjor er blitt forbløffende store og har blomstret en god stund uten at det ser ut som de har tenkt å gi seg ennå. Høstsedum gjør også mye av seg og er fin å snitte og ta inn. Alt i alt ser det ikke så galt ut, selv om det er en del tomme hull i bedene.Det var faktisk koselig å pusle ute i hagen i dag. Det har ikke blitt så mye hagearbeid denne sommeren og ugresset har til min sorg spredt seg ganske uhemmet. Jeg ser at det vil bli en del arbeid med å begrense disse uønskede vekstene neste sommer, men akk det er og blir en håpløs kamp. Nye sorter synes å dukke opp hver gang man har gått til anskaffelse av nye planter.

Jeg får heller glede meg over alt jeg fikk utrettet i dag. De siste tomatene og all chilien er høstet. Utemøblene er tatt inn eller stablet opp der de skal stå i vinter. Krukkene er tømt for jord og satt inn i drivhuset. Terassene er kostet og det meste er ryddet unna slik at snøen kan komme. Jeg har endatil fylt hengeren med det meste av hekken vår.Ja, det er forresten en annen historie. Forleden spurte mannen min om han skulle klippe hekken som omgir terassen utenfor stuevinduene. Jeg svarte ja, ettersom jeg trodde han mente han skulle klippe ferdig det som hadde stått halvklippet i flere uker. Jeg fikk derfor et lite sjokk da jeg kom hjen fra jobb på onsdag. Hele hekken var borte! Eller, mer presist, den ruver nå ikke mer enn 25-30 cm over bakken!

Vi hadde riktignok snakket om å klippe den ned neste vår, for så å bygge den gradvis opp igjen. Den er gammel og var blitt ganske omfangsrik i tillegg til at det meste av lauvet bare var bare i ytterkantene. Men, jeg trodde ikke det var det han spurte om han skulle gjøre nå. Vet ikke om høsten er den rette tida for sånt? Vel, nå er det uansett for sent. Det er blitt ganske luftig inne i stua i alle fall.


Nå har jeg fylt tilhengeren med ca halvparten av avklippet. Får se om jeg klarer å hekte den på bilen og kjøre det på søppelfyllinga. Det blir nok enda et lass før jeg er ferdig.

2 kommentarer:

  1. Så vakker blomstring du har fortsatt! Nyt det mens du kan. Vinteren er visst i anmarsj..
    Hadde jeg vært deg hadde jeg kuttet opp kvisten fra hekken og brukt den i hagen istedet. (Men da må du ha en kompostkvern/kvistkutter) Jeg får nesten ikke nok kvist her. Bruker det som markdekke på stier og i urtehagen.
    God helg:)

    SvarSlett
  2. Godt tips. Vi har en kompostkvern, men mannen min har lånt den bort. Kanskje vi skulle hente den hjem igjen, for nå bruker vi masse penger på dekkbark.

    SvarSlett