onsdag 18. juli 2012

Midsommers blomsterprakt

Nå er hagen på sitt mest frodige. Sommeblomstene har vokst seg til og blomstrer for fullt, med unntak av enkelte som jeg ikke bare sådde sent, men som også ble stående i såpottene altfor lenge. Jeg må bekjenne at jeg sådde mer enn hva jeg hadde kapasitet til å håndtere.

Men nå blomster de altså, både puslingkrage, petunia, sløyfeblomst, pomponmatrem, cosmos, middagsblomst, silkeblomst, prydtobakk, lobelia, sort kornblomst, paradsblomst, kjempeverbena og det lille som er igjen av zinnia. Av en eller annen grunn råtner de fleste plantene opp etter en stund. Jeg forhørte meg på et gartneri og de hadde opplevd det samme, så da er det ikke bare jeg som har problemer med arten. Jeg skal i hvert fall ikke så dem flere ganger, det er sikkert. I tillegg blomstrer erteblomster som jeg ikke har bestilt. Antar frøene er feil tilsendt, for jeg har ikke fått eplesolbrud, som jeg hadde bestilt.


Paradisblomst er en plante jeg aldri har prøvd før, men den skal jeg garantert så til neste år også. Planten er høy, men stenglene er robuste, så den danner et flott skille i hagen. Nå som jeg vet hvordan den ser ut kan jeg planlegge litt bedre hvor den kan plantes ut til neste år.I år har jeg virkelig invester i roser. Det er blitt hele 16 stilk- og klaseroser (5 ulike sorter), en ny klatrerose og 3 ulike engelske roser. Mange er allerede kommet i blomst og alle har knopper som venter på å springe ut. Håper de også klarer seg gjennom vinteren.


Mange stauder er også i blomst. Dette gjelder ryllik som jeg har sådd selv. Bergknapp har også begynt å blomstre og det samme gjelder kjempekrage. Sistnevnte har jeg registrert at sneglene også er veldig glade i. Jeg hadde nemlig sådd en mengde kjempegrage som så ut til å komme seg bra, men etter at jeg plantet dem ut har sneglene spist opp det meste. Det er mulig jeg kun står igjen med en eneste plante. I tillegg blomstrer hosta, som jeg tror jeg skal flytte før neste sesong. Nå står de sammen med noen rododhendron og vil ganske snart forsvinne under dem.


Liljene har også begynt å komme i blomst. Inne ved husveggen står disse tigerliljene og pynter opp. De ble satt ned for snart to år siden, men også Fatamorgana liljene som ble satt ned i høst er kommet i blomst. Dessverre hadde jeg glemt hvor jeg plantet dem og lagt et tykt lag med dekkbark over planteområdet. Dermed har bare halvparten klart å komme opp av jorda. Men fine er de!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar