søndag 11. desember 2011

Så har vi pynta treet . . . .

I går pynta jeg juletreet. Så tidlig ute har jeg aldri vært, for i min familie er pynting av juletreet det aller siste som gjøres på julaften. De siste årene har jeg riktignok jukset med en eller to dager, bare for å kunne slappe litt av på dagen før dagen, men å pynte juletreet en uke før tida har aldri hendt. Grunnen er at vi reiser til USA neste fredag og blir borte til over julaften.

Mannen min mente derfor at vi ikke skulle ha juletre i år, men der var ikke fruen enig. Vi er nemlig hjemme i romjula og får julebesøk. Dessuten vil det bli stusselig og komme hjem til et helt hus uten julestemning. Så det ble juletre også i år. Vi fant ei nydelig edelgran hos blomsterhandleren på Sem, som også kjørte det hjem til oss.

Dessuten samler jeg på julepynt fra steder jeg har besøkt og pyntinga av juletreet gir meg anledning til å mimre litt over reisene. 
Mor og barn figuren til venstre er fra den første utenlandsreisen sammen med min mann. Turen gikk til Ungarn og figuren er laget av et nøtteskall. Mannen til høyre er fra Fiji og kledt i det tradisjonelle skjørtet  for menn på de kanter. Jeg har også en annen figur fra Fiji som ligner mer på en engel.
 Keramikkfigurene ovenfor er begge fra Latinamerika. Kona til venstre er egentlig ei lita bjelle og innkjøpt i Mexico. Fløytespilleren er fra Peru.
 USA er et stort land og det er mange som selger julepynt der. Jeg liker imidlertid pynt som kan gi meg assosiasjoner til stedene og den glorete fisken til vestre fant jeg i San Fransisco. M&M engelen i plast er fra New York der de har en enorm m&m butikk i flere etasjer. 
 Storyteller-kulen til vestre er også fra USA og representerer den opprinnelige amerikanske befolkningen, indianerne. Denne er innkjøpt på en meza i New Mexico og mor og barn figurene inne i kulen representerer "storyteller"-tradisjonen. Kvinnen viderefører tradisjoner til neste generasjon. I tillegg har kulen en firfirsle, et dyr som pueblo-indianerne assosierer med lykke. Trolldeigengelen til høyre er fra New Zealand.
 Det er ikke alltid like lett å finne julepynt utenom sesongen eller midt på sommeren, og snømannen til venstre er neppe et vanlig syn i Australia, hvor jeg kom over denne blide karen i metall. Engelen til venstre er av trolldeig og kommer også fra Ungarn.
Ikke all pynt er fra utlandet. Jeg har også mange koselige gjengangere på treet som jeg har fått av familie og venner. Enkelte ting representerer spesielle hendelser. Hjertet til vestre har jeg flere av og er en gave fra ei dansk venninne. Nissejenta er strikket av min lillesøster, og den kjekke strømpenissen under lagde gudsønn på skolen for amnge år siden. Så, det blir en mimrestund når treet skal pyntes, og den har jeg ikke lyst å gå glipp av.1 kommentar:

  1. He he så mye artig du har på treet ditt , mange morsome fjes der.
    Jeg venter nok litt til med å pynte tre , men det kriblet litt når jeg ser ditt.

    Ha en fin kveld , juleklem Marit.

    SvarSlett