tirsdag 5. juli 2011

Hagens fryd og forbannelser

Det er gøy å spise mat man har dyrket frem selv og ikke minst er det lettvindt å springe ut å hente det man trenger til kokkeleringen. Men det er trist når man ikke oppnår forventede resultater. Som oftest skyldes det nok egen inkompetanse, men av og til blir man hagens frukter angrepet av fiender. Jeg er i utgangspunktet tilhenger av giftfri dyrking, så jeg forsøker stort sett grønnsåpevann mot alle plager. Og for det meste ser det ut til å hjelpe. Men andre ganger lurer jeg på hva jeg skal gjøre. Dette gjelder særlig agurkene og squashene. Men også frukttrærne er angrepet av fiendtlige dyr. Og noen tomater råtner uten å modnes. Det er sannelig ikke enkelt å være hobbygartner, men jeg satser på å lære mer etterhvert.Jordbæra burde egentlig gitt bra med avling i år, men ettersom jeg flyttet plantene i vår så har jeg nok forstyrret veksten noe. I tillegg har ringblomstene vokst seg så store at mange har lagt seg over jordbærene, så jeg må sørge for mer lys til neste år. Men verre er det med sneglene. De forsyner seg godt av bæra etterhvert som de blir modne. Huff. . . Markjordbæra lar de derimot være i fred.


Squashen og agurken ser ut til å dele skjebne. På bildene ser dere de som har lyktes med å vokse seg store. Dette gjelder desverre bare en brøkdel av avlingen. Mesteparten råtner nemlig opp. Det ser ikke ut til at det hjepler å vanne mindre. Kanskje er temperaturen for lav? Noen gode råd før alle agurkplanten mine sier takk for seg. Og så de som var så fine før de begynte å blomstre. . . .


Dårligst avling blir det likevel på plomme og morellertrærne. Riktignok ble de plantet i fjor, men de burde hatt noen frukter i år. Bildet under viser toppen av morellertreet, som i likhet med plommetreet er angrepet av en eller annen type dyr som spiser opp nye skudd og dermed hemmer utviklingen av blader. Spraying med grønnsåpevann har hkulpet noe, men tydeligvis for sent til at det blir frukt. Om jeg er heldig får jeg en plomme og fire moreller i år :-( Ikke mye å skryte av.


.
Sukkererter er imidlertid helt uproblematisk og jeg plukker ferske belger hver dag. Smaker herlig både i salater og som snacks.


Tomatene er en annen bekymring. De har vokst seg så store at det kort og godt ble for lite lys til alle inne i drivhuset. Dermed måtte et par krukker friste skjebnen ute i det fri. Plantene bugner av tomatkart, men det drøyer med modningen. Noen kart har råtnet bort, antagelig på grunn av mangel på sollys. Men nå har jeg tynnet buskene og fjernet visne blader og håper på god avling.


3 kommentarer:

 1. Hei Rita, da er jeg tilbake fra ferie og kan endelig svare deg på spm du stilte på bloggen min, om hvordan jeg lager toppmenyen. Er det hvordan man legger til sider du mener? I så fall går du på "utforming" og "rediger sider". Der kan du lage deg opptil 10 enkeltsående sider. Lykke til!

  ...og tusen takk for hyggelige ord på bloggen min :) Legger meg til som følger hos deg.
  Klem fra Ingrid Andrea

  SvarSlett
 2. Supert :-) Jeg har sittet og plundret med dette en stund og med din hjelp fikk jeg det omsider til. Da kan jeg endelig få laget en planteoversikt der jeg kan kommentere hva jeg trenger å huske til neste år. Tusen takk :-). Og takk for at du vil følge bloggen min.

  SvarSlett
 3. Så ergelig når avlingene ikke blir bra, håper du finner ut av problemet, du har jo så masse fint hos deg, ha en fin kveld, hilsen Lisbeth :O)

  SvarSlett