tirsdag 10. mai 2016

Kompostbinge de Lux

En har alltid behov for mer og bedre jord når man driver med hagebruk, og det er i grunnen dumt å kjøre bort hageavfall som kan bli til god og næringsrik kompost. Jeg har kompostert i flere år, og det er alltid en fryd når jeg kan hente ut kompostert jord fra den lille kompostbingen min. 


Dessverre ble den lille grønne bingen stadig for liten, og selv om jeg kan fylle på med mer hageavfall etter hvert som innholdet synker sammen, ergret det meg at vi stadig måtte kjøre bort kvister og planterester som kunne blitt kompostert. En ordentlig kompostbinge har derfor lenge stått høyt oppe på ønskelista. Gjerne en som hadde rom for både varmkompost og kaldkompost.


Her er noen bilder fra årets kompostavl. Nederst i kompostbingen ligger kompostert hageavfall fra to år tilbake. Det er supert til både rosebed og kjøkkenhage. Jeg har også fylt et par bøtter med kompost i hver av de nye plantebingene i drivhuset.Men i går skulle endelig ønsket om ny kompostbinge bli oppfylt. Min snekkerkyndige mann spurte meg for noen uker siden hvor stor bingen skulle være. "Holder det med 100 x 100 cm for hvert rom?" undret han. Uten å ha helt klart for meg hvor stort det ble, svarte jeg ja. Dermed gikk husbonden til innkjøp av materialer (han har benyttet miljøvennlig impregnerte terassebord - bl.a. fordi det var på tilbud og ble billigere enn mange andre materialer).Med god hjelp av sin yngste sønn begynte han å snekre kassen inne i garasjen. Den ble for å si det mildt, både omfangsrik og tung. Derfor passet det godt å flytte den ut til der den skal stå da vi fikk besøk i går.Vår unge venn er stor og sterk og sammen klarte mennene å flytte bingen til baksiden av garasjen der jeg mener den vil kunne stå uforstyrret.Da kassen var vel på plass var det bare å begynne å fylle rommet som skal inneholde kaldkomposten. Jeg har nylig frisert buskmurene og hadde derfor god tilgang på kvister til å legge i bunnen. Foreløpig har jeg ikke så mye plantemateriale som skal komposteres, så jeg la de øverste massene fra den gamle kompostbingen (de som ennå ikke var ferdig fordøyd) oppå kvistene, sammen med innholdet i noen blomsterkrukker fra i fjor. Foreløpig er det ikke så mye som setter i gang komposteringsprosessen, men den vil nok komme i gang når jeg begynner å fylle på med ferskere avfall.Varmkompostbingen er ennå ikke helt klar til bruk. Rommet er kledt med styroform som skal isolere, både mot kulde og uønskede dyr. Nå mangler bare lås på lukene i forkant, så kan vi også begynne å kompostere matavfall.


Begge rommene i kompostbingen har lokk i toppen og en stor luke i bunnen der vi kan ta ut komposten. Topplukene har fått små støttearmer som kan holde lokkene oppe mens bingene blir fylt. Så snart bingen for varmkompost er klar tror jeg at jeg vil prioritere å bruke den i år.


Men kanskje må jeg kontakte naboene for å få nok avfall til å legge i bingene. Det blir i så fall et luksusproblem. Vi fant forresten gode tips om hvordan bygge kompostbinge på Tone Mindes hagedesignsider på nett.

8 kommentarer:

 1. Så flott denne ble da, en kan få til mye praktisk og fint når en har så flinke gutter.
  Jeg ønsker meg en ny binge for her blir det bare kastet i en haug nå og det fungerer ikke så bra.

  Takk for tips, kos deg i hagen.

  SvarSlett
 2. Blir nesten litt misunnelig her jeg sitter. Flott binge du har fått deg der :)

  SvarSlett
 3. Har man hage er en handyman toppen!!
  Flott og skikkelig kompostbinge. Gratulere !
  Lukket kompost er viktig i disse sniletider :-)
  Nyt maidagene.
  Eirin

  SvarSlett
 4. Takk skal dere ha. Ja, jeg er veldig heldig som har en velvillig handymann i huset. :-)

  SvarSlett
 5. Kjempefin! Kompost får en aldri nok av. Hvor finner en disse handymennene egentlig? Her gjør jeg det meste med snekring, mens den andre halvparten sitter med nesten i en bok,)
  Ha en fin maidag:)

  SvarSlett
 6. Så bra! Dette blir spennende å følge med på. Jeg er glad i kompost, men fjernet mine i høst da vi oppdaget brunsnilen.

  SvarSlett
 7. Så utrolig smart denne var. Takk for tipset :)

  SvarSlett
 8. Hei! Har et spørsmål. Tror du man kan borre masse luftehull i ei putekasse, og bruke denne til vanlig hageavfall? Har ei stygg ei til overs, og da slipper jeg å kaste den. :)

  SvarSlett