Roser

Her er en omtrentlig oversikt over rosene i hagen min. Her beskriver mine erfaringer med dem.

Rosa L.D. Braithwaite "Auscrim" (Austinrose)
Remonterende rose, med dyprøde fylte blomster med duft. Skal bli ca 90 cm. Fra Moen Gartneri. Plantet i 2012. Blomstrer fra midten av juni.


Så ut til å trives bra det første året, men har måttet beskjære det nesten helt ned de to påfølgende år. Mulig den står for tørt.
_________________________________________________________

Rosa Mary Rose "Ausmary" (Austinrose)
Rosa fylte blomster med løse blader. Med duft og remonterende. ca 120 cm. Fra Moen Gartneri. Plantet i 2012. Blomstrer fra midten av juni.


Har vokst kraftig på mindre enn tre somre og dufter aldeles fortryllende.
_________________________________________________________

Rosa Romanze "Tanezamor" (Klaserose)
Mørkrosa halvfylte blomster med duft. Remonterende. 150 cm. Fra Moen Gartneri. Plantet i 2012, flyttet i 2014. Blomstrer fra midten av juni.


Rosene ble stående lenge på plenen etter de var gravd opp, men til tross for dette ser de ut til å klare seg bra. Virker ikke bli like lett angrepet av lus som en del andre roser, men det er kanskje bare tilfeldig.
_________________________________________________________


Klaserose "Friesia 
Store fylte gule blomster Blomstrer fra slutten av juni. Ca 60 cm. Fra Hageland.Jeg kjøpte opprinnelig tre stk, men kun en har klart seg bra. En annen klarer seg såvidt, men har måttet beskjæres helt ned hvert år, mens den tredje er borte.
_________________________________________________________

Rød klatrerose "Heidelberg" (Klatrerose)
Svært store, tettfylte dyp rødpurpur blomster. Uten duft. Mørkegrønne blanke blader (alt ifølge leverandøren). Ca høyde 2,5 m. Kjøpt og plantet i 2010. Blomstrer fra slutten av juni 2011. Frøs litt ned første vinter, men vokser villing og blomstrer lenge.Denne rosen har klart seg gjennom flere vintre, men jeg har måttet beskjære den kraftig hver vår, da mange grener har vært inntørket. Sturer litt i juni da den ser ut til å bli angrepet av lus. Årene (2013-2014) angrep lus flere ganger og jeg sprøytet med grønnsåpevann. Har klart vinteren 2015 bra, men setter færre nye skudd enn tidligere.
_________________________________________________________

Rosa Bunndekkerose "Sommerwind"
Middels store halvfylte rosa blomster uten duft. Blomstrer juli-sept. Rik blomstring. Høyde ca 60 cm. Innkjøpt 2010.


Til at denne rosen har hatt fire somre i hagen er den i en bedrøvelig tilstand. Opprinnelig hadde jeg tre planter, men nå er det knapt to igjen. De ble flyttet i vår (2014) og har strevd med å klare seg etter det. Jeg er spent på hva vinteren vil gjøre med de spinkle grenene.
_________________________________________________________

Gul klaserose "Friesia"
Store fylte rent gule blomster med duft. Opprett vekst. Ca høyde 60 cm. Innkjøpt 2010. Litt sen våren 2011, men blomstrer fra månedskifte juni/juli.


Flyttet den i 2014 og trodde det skulle ta knekken på busken, men den klarte seg. Blomstret fint samme året, men har virkelig kommet seg i 2015. Er redd den må flyttes igjen for den står veldig tett innpå et par andre rosebusker.
_________________________________________________________

Rosa Klatrerose "Hurdalsrose?"
En rosebusk som fantes på tomta og er derfor usikker på hvilken type det er. Blomstrer villig med halvfylte rosa blomstrer i juni. Grov opp noen grener som hadde forvillet seg til naboen og satte ned i jorda i april 2011. Disse vokser nå villig på det nye stedet.


Denne busken blomstrer villig, men desverre ikke så lenge. Mistet mye blader i 2014. Observerte en brunskogsnegl på vei oppover stammen, så det er tydeligvis ikke bare lus som koser seg med rosene.
_________________________________________________________

Hvit klatrerose "Polstjernen?"
Også en rosebusk som fantes på tomten og derfor usikker på hvilken type det er. Står på vestveggen og får ikke sol før på ettermiddagen. Blomstret ikke i 2010, men våren 2011 grov jeg vekk gresset omkring røttene, ga den kompost og gjødsel, samt godt med vann, og nå har den blomstret med mange små enkle roser i klaser.


Denne rosebusken har fått mye juling. Vi klippet den helt ned til stammen i 2014 da vi skulle legge stein i området. Den vokser utrolig villig og ble raskt stor og fyldig igjen. Det vokser fort ut to meter lange grener på en sommer, så jeg har flere ganger klippet den ned. Lurer på om dette er en slags villrose siden den vokser så kraftig. Ser heller ikke ut til å være plaget av utøy slik som enkelte andre roser har vært.  Blomstrer forresten på fjorårets skudd, så det ble ikke blomster i det året jeg beskar busken helt inn til stammen.
_________________________________________________________

Bunndekkerose "Fairy Dance"
Remonterende rød rosebusk med kompakt vekst. Remonterende. Svak duft. Høyde ca. 50 cm. Plantet i 2011. Ser ut til å blomstre villig.
Nå har rosebusken hatt to somre på seg og det ser ut til å bli mindre og mindre av den. I fjor (2013) var den nesten bladløs etter lusangrep, så i vår klippet jeg den helt ned for å go plantene en ny sjanse. Det ser ikke ut til å kykkes særlig. Busken har mistet blader også i år og de vokser tregt. Ingen suksess så langt (sept. 2014).De som ikke klarte seg

Gul klatrerose "Goldener Olympic"
Store, tettfylte kobbergule blomster. Svak duft. Opprett vekst. Ca høyde 1,5-2 m. Plantet i 2010. Frøs helt ned vinteren 2011, men kom med nye skudd opp fra rota. Ikke blomstret ennå (2011).

Blomstret i 2012 og 2013. Vinteren 2014 tok knekken på den og nå er stakkaren borte. Har plantet en engelsk klatrerose på samme sted.