mandag 12. oktober 2015

Kosmos på sitt frodigste

Min selvsådde kosmos begynte å blomstre allerede i slutten av juni, men da var det bare en og annen blomst her og der. Nå har blomstringen virkelig tatt av. På slanke stilker strekker et vell av rosa og en og annen hvit blomst seg mot høstsola. Det er et nydelig syn.Ifølge frøpakken skulle de bli omlag 75 cm høy. Det stemmer ikke helt, for jeg er ca 163 cm høy og disse blomstene rekker et godt stykke over hodet på meg. Jeg vil tro at de er minst en meter høyere enn frøpakken antydet. Ja de lengste er kanskje opp mot 180 cm. Om dette er vanlig vet jeg ikke, men slik er de i alle fall hos meg.


Plantene utvikle mest bladverk den første tiden. Senere har jeg lest at kosmos ikke skal ha så mye gjødsel for å blomstre mer, så kanskje var jeg litt for ivrig med næringen tidligere i sommer. Nå er det i alle fall lenge siden de fikk noe som helst stell, annet enn å knipe avblomstrede knopper.

Blomster i ulike stadier strekker sine hoder mot himmelhvelvingen. Omsider har jeg også planter jeg med god samvittighet kan klippe og fylle i vaser, selv om blomstene ikke  står så fryktelig lenge inne.


Aller vakrest er de likevel utendørs.

7 kommentarer:

 1. Så nydelige Kosmos!! Å, så utrolig høye og flotte!! Gøy med noe som blomstrer så fint om høsten. Ha en fin ny uke :)

  SvarSlett
 2. Så kult! Syns plantene har blitt høye i år. De herdige plantene har utnytta kulda til å vokse i stedet for å blomstre. Her også er det mye blomstring. Ikke klar for høst ennå :-). Jeg skal ha meg masse kosmos til neste år!

  SvarSlett
 3. For et nydelig hav av Cosmos! De har du virkelig fått til å trives hos deg. Mine ble rimelig puslete i år, men fikk en liten boost nå på senhøsten. Neste år blir det mange mange.
  God uke!
  Jannicke

  SvarSlett
 4. Et cosmoshav er flott ! Herlig med planter som lyser opp på denne tiden. Her har jeg dem bare litt "innimellom" som fyllplante.
  Ellers har jeg ikke tenkt på å bruke høytrykks-spyler på krukkene, det må prøves :-)
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvarSlett
 5. Ja de er skikkelig flotte, men jeg tror jeg skal plante dem et par andre steder neste år.

  SvarSlett
 6. Så nydelige kosmosbilder! Jeg pleier å så frø av disse, men i år var det noe som ble feil, for selv om plantene var flotte og kraftige kom det nesten ikke blomster på dem. Mye skyldes nok den kjølige sommeren, jeg får håpe på bedre sommer 2016! Hilsen Anne-Kristin (lykkelig i hagen)

  SvarSlett
 7. Wow, så flott plante du har der!! Det ser ut som om den kan stå ute vinterstid?? Jeg har nemlig hørt det motsatte og ble veldig nysgjerrig.

  SvarSlett