tirsdag 16. juli 2019

Bærtid

Nå er det høysesong for bær. Vi har høstet jordbær i to uker, og nå begynner også bringebærene og modne. Det samme gjelder solbær og stikkelsbær, selv om de sikkert ikke har vondt av å henge på buskene i noen dager til.


Vi har hatt feriegjester på besøk, så det meste av jordbærene er fortært, enten som syltetøy, smoothies, kake og ikke minst helt naturell. Nyplukkede jordbær har fulgt med på stranda og som niste på dagsturer, så vi har virkelig mesket oss med smaken av fullmodne jordbær fra egen hage. Mens jeg var på ferie i Danmark fikk naboen plukke alt de orket og likevel har noen få kilo rukket å havne i fryseren.



I dag høstet jeg de første bringebærene. De tror jeg ganske enkelt skal få bli til syltetøy, for jeg har planer om å bake brød i dag. Og ferskt brød med nylaget bringebærsyltetøy er virkelig nam, nam.


I en pallekarm har vi månedsjordbær, noe jeg trodde skulle være på størrelse med markjordbær. De aller fleste er faktisk mye større, ja noen like store som vanlige jordbær, og de smaker aldeles vidunderlig. Ifølge selgeren skulle plantene produsere bær hele sommeren, men det ser ut som de har tatt en pause nå. Jeg tror de trenger å komme seg etter første runde med bær, og ut fra det jeg husker fra i fjor kom de først med nye bær ganske sent på høsten. Men vi får se.


Det blir også litt solbær i år, men ettersom de fleste buskene ble plantet i fjor har jeg ikke håp om mer enn litt bær til øyeblikkelig konsum. Det samme gjelder stikkelsbærene. Buskene er unge og de blir kanskje nok til at jeg kan forsøke å lage en pai.


Derimot ser det ut til å bli bra med blåbær i år. De er ikke modne ennå, men nesten alle buskene er fulle av bær. Dessuten har det vært godt med regn, så det er neppe noen fare for at bærene skal tørke opp, slik de har gjort før.


Været har forresten vært ganske ustabilt i det siste. På søndag ettermiddag fikk vi først torevær, kronet med en så kraftig regnbyge at nedbøren klasket i bakken i form av store isbiter. Lynet slo ned flere steder og endte med strømbrudd som varte fra tidlig kveld til etter midnatt.

Men etter regnet ga seg fikk vi nyte denne vakre dobbeltregnbuen.

3 kommentarer:

  1. Jordbær og hagl er jo ikke en veldig vanlig kombinasjon, av og til tenker jeg at hvis jeg bare skulle ha en spiselig ting skulle det være jordbær, men da tror jeg at jeg må forbedre forholdene litt. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Så herlig med jordbær i slike mengder at en bare kan spise og kose seg og allikevel ha nok til syltetøy og annet.
    Det ser ut som dere virkelig har blitt stor-dyrkere av både bær og grønsaker, Rita.
    Men hagl nå i juli, det hørtes ikke så greit ut, håper det ikke ødela så mye hos dere.
    Ha en fin sommeruke!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
  3. But Dr. Itua, Traditional Herbal Practitioner in Africa, has cured HIV/Cancer which is extracted from some rare herbs. It is highly potential to cure AIDS & Cancer 100% without any residue. Dr Itua herbal medicine has already passed various blogs on how he uses his powerful herbs to heal all kinds of diseases such as. Herpes, HIV,,Cushing’s disease,Heart failure,Multiple Sclerosis,Hypertension,Colo_Rectal Cancer, Diabetes, Hepatitis,Hpv,Weak Erection Lyme Disease,Blood Cancer,Alzheimer’s disease,Brain Cancer,Breast Cancer,Lung Cancer,Kidney Cancer,Hiv_ Aids,Herpe ,Copd,Glaucoma., Cataracts,Macular degeneration,Cardiovascular disease,Lung disease.Enlarged prostate,Osteoporosis.Alzheimer's disease,

    Dementia.,Wart Remover,Cold Sore, Epilepsy, also his herbal boost immune system as well. I'm telling this because he uses his herbal medicine to cure me from hepatitis B and HIV, which I have been living on for 9 months now with no side effects. Herbal Medicine is just as good when drinking it although i have to use the restroom after drinking it which I don't really care about because i just want to get the virus out of my body, I will recommend Dr Itua to anyone sick out here to contact Dr Itua with this following information.

    Email...drituaherbalcenter@gmail.com /  
    Webstore https://drituaherbalcenter.com/shop/
    He might be late to respond because he is always busy with patents, but he will surely get back to you with a positive response.

    SvarSlett