Sider

mandag 6. juni 2016

Til kamp mot lus og andre skadedyr

Den plutselige varmen har ikke bare satt veksten i gang, den har også vekket skadedyrene av vinterdvalen. Plutselig er både busker, trær, ja til og med stauder angrepet av ymse småkryp.  At rosene får lus et blitt et årlig fenomen. Det samme gjelder plomme og morellertrærne. Noen har vanlige grønne lus, mens andre er angrepet av noen svarte småkryp som kan dekke både blader og stilker slik at de blir helt sorte. Det ser virkelig ekkelt ut.

I år har jeg fått skadedyr på solbærene, morellene, det ene plommetreet, flere prydbusker i tillegg til rosene. Det er til å bli sprø av. Her har de sorte krypene nesten tatt livet av akeleiefrøstjernen. Det virker som det er samme insekter som jeg pleier få på morellertreet. Jeg har sprayet trærne flere omganger med grønnsåpe, uten at det har stoppet angrepene. Ja, jeg har t.o.m. fylt grønsåpe på høytrykksspyleren for å rekke toppen av trærne.

Men grønnsåpe ser ikke ut til å være tilstrekkelig, så i dag har vi blandet vann med grønnsåpe, matolje og salmiakk (1ss salmiakk, 1 ss matolje og noe grønnsåpe per 1 liter vann) og gått over alle  de infiserte buskene med blandingen. Håper vi har klart å ta knekken på det meste.

Heldigvis har jeg fått god hjelp av min mor, som er på besøk. Hun er riktig ivrig bekjemper av lus og andre ekle småkryp. Nå må vi bare vente på resultatet.
Hvis noen har bedre tips om hva jeg bør gjøre vil jeg virkelig sette pris på gode råd.

7 kommentarer:

  1. Kjekt å få god hjelp mot lusa! :) Jeg får også de svarte ekle lusene på min gamle skjærsmin her, men jeg har ikke noe gode råd enn de du vet om fra før dessverre. Lykke til!

    SvarSlett
  2. Dessverre ingen tips...
    Vi har aldri vært så hardt angrepet av forskjellige små kryp som i år.Trær, busker stauder og roser. Buskboomene var helt dekket av hvitfly i løpet av et døgn:-(
    Så mye av tiden som burde vært brukt på luking og planting, har blitt brukt til sprøyting.
    Skal prøve den blandingen du nevner:-)
    Ha en fin uke.
    Eirin

    SvarSlett
  3. Det er sikkert på grunn av varmen, har ikke vært så store problemer her i Haugesund ennå, men oransjskogsneglen herjer overalt, også på planter som vanligvis er trygge for snegleangrep. Tror det må skyldes varmt og samtidig fuktig vær. I dag yrer det her, så det blir vel en tur rundt i hagen med saksen i ettermiddag. Ha en fin dag til tross for lusinnvasjon. Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  4. Hei.

    Min akeleiefrøstjerne og snøballbusk hadde samme problem med de sorte lusene i mange mange år, og der må jeg dessverre si at jeg endte opp med en sprayflaske fra gartneriet. Lusene har ikke vært der siden, men det var ikke meningen å bruke gift i hagen min :(

    Ellers så har jeg hørt at skummet melk på sprayflaske kan hjelpe. Da tørker melken fast rundt lusa og den dør. Jeg har ikke prøvd det, for nå har jeg ikke plagen lenger. Bank i bordet,)
    På gønn bladlus bruker jeg hageslangen eller klemmer dem i stykker.
    Godt med hjelp da!

    Ha en fin uke:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei husker du hva slags gift du brukte ?

      Slett
  5. Så leit med så mye lus. Jeg tror aldri jeg har opplevd så store angrep. De få gangene jeg har funnet lus på rosebuskene mine har det ikke vært mer enn at jeg har spylt dem vekk med hard stråle på hageslangen. Og det har faktisk vært tilstrekkelig. Altså ikke spraye lusa, men spyle den vekk. Mye jobb, da, måtte ta grein for grein. Det blir nok uoverkommelig hvis du har mange planter og store angrep.

    SvarSlett
  6. hmmm.... jeg hadde også svart lus i sommer. En dusj med calypso, som er et systemisk plantevernmiddel løste problemet. Trengte ikke mye heller.
    Det store problemet nå, er at myndighetene har innført forbud mot slike midler. Så heretter blir det å knekke hver enkelt lus med fingrene. LITT mer arbeid, da.
    En ting er sikkert: Såpe av ymse varianter, salmiakk, skummamelk og bakepulver tar ikke knekken på lus. Spyler du plantene med kaldvann får du den samme effekten, de ramler av. Men døde er de ikke. Og de klatrer raskt opp på plantene igjen og ødelegger både blader og blomster. Synd, men sant, for jeg HAR prøvd å unngå gift. Helt forgjeves, dessverre.

    SvarSlett