Sider

onsdag 24. august 2011

Sensommer


Stort sett synes jeg at hagen begynner å se overgrodd og utblomstret ut for tiden. Noen lyspunkter er det riktignok og ikke minst er det morsomt å se at mine frøsådde stauder ser ut til å trives godt. Enkelte har blomstret allerede i år, noe som er ekstra morsomt. Flere av disse, så som ryllik og kokardeblomst ser dessuten ut til å blomstre lenge og/eller sent på sommeren og bidrar dermed til farger i hagen nå som høsten nærmer seg.
dagliljer
Dagliljene blomstret sent men godt. Bare så synd jobben kaller og jeg ikke har like god tid til å være ute i hagen og nyte synet. Dessuten har været vært litt variabelt i år. De blå kornblomstene under viste seg å bli gode sommerblomster, bortsett fra at de har lagt seg ned på grunn av alt regnet.
ryllik
sneblom
kokardeblom
astilbe
Selvsådd snekrone, ryllik og kokardeblomsten (nederst til høyre) har blomstret allerede samme året som de er sådd. Rylliken han attpåtil stått i blomst i over en måned og er i ferd med å bli en favoritt i min hage. Jeg trenger villige basisstauder som også er fine til snitt. Astilben (nederst til venstre) er et av sommerens impulskjøp.

Storkenebb er også innkjøpt i år og har vokst seg stor og frodig i løpet av sommeren. I tillegg har den blomstret siden utplanting. En soleklar vinner i bedene.
  
søyleblom
Jeg har lenge ønsket meg søyleblomst, og i fjor fant jeg noen på markedet i Vivestad. Det er ikke så mange blomster ennå, men jeg liker planten godt.

En annen plantetype som jeg virkelig har fått øynene opp for i år er liljene. For en fantastisk blomsterprakt. Riktignok står ikke alle i blomst like lenge, men de blomstrer på en tid da mange stauder har sagt takk for seg og bidrar til at hagen ser frodig ut også på slutten av sommeren. Må definitivt kjøpe flere liljer. Gled dere over synet av disse tigerliljene sammen med meg.


Tomater i lange baner


Min kjære sier at jeg ikke behøver å dyrke så mye tomater til neste år, og det må jeg vel gi han bittelittegrann rett i. Jeg sådde tre typer tomater og det virker som hvert eneste frø spirte. Så selv om jeg ga bort og kastet en del planter står det tomatplanter både ute i hagen, i drivhuset og på terassen. Det blir ganske enkelt for mye, ikke minst når de skal vannes. 

 Men tomater er det blitt. Det er umulig å spise alt i salater, så noe gir jeg bort og resten har jeg kokt til deilig tomatsaus. Iblandet chili og krydder fra hagen, samt litt løk og hvitløk er det blitt noen gryter med tomatsaus.


 Fremgangsmåten er å frese hakket løk, hvitløk, chili og urter i olje. Deretter fyller man opp kaserollen med hakkede tomater (jeg har ikke fjernet skallet). La det koke opp og skru ned varmen slik at blandingen står og putrer inntil halvparten av væsken (eller mer) er fordampet (ca 1-2 timer). Smak til med mer krydder mot slutten av koketiden. Når sausen er passe tykk skrus varmen av og blandingen avkløes før den fryses ned i passe porsjoner. Fin å bruke til pizzasaus, pastaretter, fiskefryter o.s.v.

onsdag 17. august 2011

"Ritas Delight"

Etter å ha reddet unna en del epler før de falt ned og råtnet har jeg måttet finne på nye måter å tilberede herligheten. Selv om jeg elsker eplekake og eplepai, så har man ikke alltid tid til å bake. Løsningen ble denne epledesserten bestående av smørstekte eplebåter, vaniljekrem og ristet havregryn/mandler.
Dessert servert i cocktailglass

Dette er en selvkomponert dessert som jeg har testet ut på noen sommergjester. Forslaget mitt var at om det ikke smakte ville desserten få navnet Ritas Disaster, men om det falt i smak ville jeg i stedet kalle den for Ritas Delight. Som man ser av overskriften var desserten en suksess.

Det beste er imidlertid at desserten er både lett og rask å lage, og man kan godt få gjestene til å hjelpe til med å skrelle epler og vispe krem. Nedenfor er en omtrentlig oppskrift som rekker til 6-8 porsjoner.
Man starter med å finhakke ca 1 dl mandler. Deretter smelter man ca 50 g smør (helst meierismør) i en stekepanne og har 2,5 dl havregryn og 2-3 ss sukker i smøret. Det hele ristes sammen på middels varme. De hakkede mandlene og 1 toppet ts kanel has i mot slutten. 
Deretter settes havre/mandel blandingen til side mens man skreller epler og kutter dem i båter. Beregn ca 8-10 epler (litt avhengig av størrelsen). Eplene stekes i litt smør inntil de begynner å bli møre. Man kan godt ha eplene opp i stekepanna etterhvert som man skreller dem slik at noen blir godt gjennomkokte, mens andre forblir hele. Ha 3-4 ss sukker over eplene, samt saften av en lime. 
Skru ned varmen og la eplene mørne mens du visker krem av 1 pk kremfløte. Bland kremen med 1 pakke ferdig vaniljekrem.

Når alle tre delene er ferdige fyller man desserten i passende dessertglass. Epleblandingen underst, deretter vaniljekremen og til sist den sprøstekte havre/mandelblandingen. Man kan alternativt bytte ut vaniljekremen med vaniljesaus. Bon apetit!

tirsdag 16. august 2011

Blomstring på gul klatrerose

Omsider er det kommet blomster på den gule klatrerosen som jeg trodde hadde dødd i vinter. Nå håper jeg bare at neste vinter er litt skånsom mot planten slik at den får vokse seg stor og sterk. Fargen er nemlig aldeles herlig ferskengul.

Hagens kjempe

Når man ikke har tid til å høste regelmessig hender det at avlingen vokser seg ualminnelig stor. Især gjelder det for squashen, som åpenbart bare vokser og vokser inntil man kutter den fra planten. Riktignok synes jeg  squashen er bedre å spise når den ikke blir for stor, men denne er nå litt artig da.


Jeg prøver å bruke så mye squash som mulig, men det er visse grenser for hvor mye vi greier å spise. Nå har jeg laget squash-lasagne, grillet squash, wok, ratatouille og så videre, men plantene er bare så altfor produktive. Har forresten registrert at plantene trives bedre ute i det fri enn inne i drivhuset, så da vet jeg det til neste år.

torsdag 4. august 2011

Innhøsting

Det går litt i rykk og napp med avlinga i kjøkkenhagen. Tidligere i sommer plukket jeg brokkoli, ruccola, mengder med sukkererter, samt agurk og squash. Brokkolien og ruccolaen tok tidlig slutt og det har gått trådt med andre runde ruccola. Synes den typen jeg dyrket i fjor hadde fyldigere bladverk. 

Og siden jeg har vært sløv med oppbindingen av sukkerertene (håpet de skulle klare å feste seg til stengene jeg satte i jorda, men det holdt ikke), så har sannsynligvis regnet skadet veksten. I tillegg til sneglene og at jeg ikke rakk å høste regelmessig nok. Dermed tok den jevne tilførselen av sukkererter også slutt. Men etter oppbinding og en runde grønnsåpe, samt klipping av visne greiner, ser plantene ut til å produsere igjen. Plukket en fin liten bolle sukkererter i kveld.

Grønnsåpe ser imidlertid ut til å være et vidundermiddel. Omsider fikk jeg store og ordentlige epler på epletreet. Riktignok er det sommerepler og lite egnet til lagring (mye råtner på treet og faller ned), men vi har laget eplekaker og desserter og i dag har jeg høstet en hel balje. Planen er å hermetisere en del som eplefyll til å bruke i deserter og kaker. Men jeg får desverre ikke tid til det før tidligst søndag kveld (har begynt i ny jobb og må arbeide hele helga pluss noen sene kvelder).


Ellers har grønnsåpen og ikke minst mere lys og varme og gjødsel har tydeligvis fått arurkplantene (som var døden nær) til å produsere agurker igjen. Nå henger flere agurker klare til høsting igjen. Og endelig kan jeg begynne å sanke tomater. Jeg har hentet en og annen moden tomat til salat i et par-tre uker allerede, men nå modnes fruktene i mengder. Det er sikkert varmen den siste uka som har gjort susen.


Nå kan jeg plukke modne epler, agurker, tomater, sukkererter, rukkola og selvsagt squash fra egen produksjon nesten daglig. I tillegg begynner det å bli en bra størrelse på purreløken og kanskje det er på tide å sjekke hvordan rødbetene ser ut. Gledelig er det også å se at issalaten jeg sådde litt sent er i ferd med å vokse seg til, og ikke minst, de ser ut til å få være i fred for de forbaska sneglene. Kanskje jeg virkelig skal tørre å dyrke mer salat neste år.

Forresten ser chiliplanten ut til å klare seg bra. De har begynt å miste en del blader, men de er fulle av grønne chilier og jeg ser antydning til begynnende rødfarge på noen av dem.

Hjelp i hagen

Det har blitt lite blogging i det siste grunnet besøk fra Tromsø. Min datter Maria og mitt barnebarn Oskar har vært her i nesten to uker og det har blitt en del farting rundt omkring. Været har vekslet fra øsende regn til knallsol, så det er blitt uker med shopping, båtturer og turer til stranda. Men vi har da kost oss i hagen også. Da særlig mormor og Oskar. Oskar er bare 1 1/2 år, men elsker å være ute. Og til å være så liten er han ganske arbeidsom også.

 Her hjelper Oskar mormor å luke ugress. Det vil si, mormor luket og Oskar spar jord. Men vi var begge fornøyde med arbeidsfordelingen. Når Oskar gikk lei av å spa (noe som tar lang tid), så plukket han alle nedfallseplene på plenen og la dem i en kasse. Virkelig en god hjelp for mormor.

Om alle kunne ha en sånn arbeidsglede så hadde livet vært en lek.

Pauser må alle arbeidskarer ha, og kaffe og smootie smaker veldig godt når man har jobbet hardt en stund.